Artikel over Benidorm in Gazet van Antwerpen

In de weekendkrant van het voorbije weekend (24-25 oktober) stond er een artikel over Benidorm. Ik koop niet vaak de krant, maar kon deze keer mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

Het artikel staat in de bijlage 'De Markt', dit is een soort consumentenmagazine waar producten, reizen en wagens worden gerecenseerd en kopt "Benidorm meer dan ooit populair (en niet alleen bij bejaarden)".

Het artikel beschrijft vooral wat de a-typische benidormganger zou aantrekken. Tapasbars, natuurparken, de pretparken, watersport en avontuurlijke jeepsafari's. Een puntje van kritiek wil ik toch geven op het neerbuigende karakter. Ze lijken constant de clichés te bevestigen door net de aandacht op alles behalve de badstad te vestigen. bijvoorbeeld deze zin: "In Levante vind je alles wat je niet zoekt: zatte Britten, verbrande senioren en veel bierbuiken." Nogal eenzijdige berichtgeving. Ook over het uitgaansleven proberen ze bars met een "overvloed aan Britse toeristen" te mijden en kiezen daarom om een cocktail op de boulevard te drinken in een te dure, saaie loungebar. Heel het artikel lijkt net -met voorbedachte rade- de essentie van Benidorm te missen.

Zo had ik eens een collega die naar Benidorm was geweest en steen en been klaagde over de dure prijzen en saaie bars. Toen ik hoorde waar hij zich ophield, kon ik het wel begrijpen. Om de ziel van Benidorm te vatten (waar elk jaar zoveel mensen voor terugkomen) moet je vooral Benidorm niet proberen te ontvluchten. Die Britten hebben geen ziektes, het zijn vaak geweldige -down to earth- mensen die ook gewoon van hun vakantie willen genieten, zij het soms met enkele glazen bier. In Benidorm is het in vele bars marginaliteit troef, en dat zie ik soms ook gewoon als een troef. Iedereen kan er zichzelf zijn, jong -en oud, arm -en rijk, fitte mensen of personen met een handicap. Niemand oordeelt of wordt er veroordeeld. Ik heb in België niet de gewoonte om uit te gaan. Zelfs een café bezoek ik maar zelden in de avond. Maar in Benidorm zijn we haast iedere avond uit. In het artikel reppen ze met geen woord over de honderdtallen showbars, waar je gratis (bij een consumptie) live optredens kan zien. Van kleinschalige artiesten die op de achtergrond covers zingen/spelen met een keyboard tot de geweldige imitatie-acts van onder andere Meatloaf of Bleus Brothers of de hilarische comedy-optredens en hypnotiseurs die je verstelt doen staan...

Het artikel is duidelijk gericht op jonge 'hippe' reizigers met een vooroordeel over de gemiddelde Benidorm-ganger. Laat ze maar naar de Spaanse badstad gaan en ontdekken wat er te doen valt. Door de problemen die de laatste jaren heersen in de Arabische vakantieplaatsen, (her)ontdekken meer en meer toeristen Benidorm. Velen daarvan zullen blijven gaan, want was Benidorm niet de toeristische plek met de meest-terug-kerende bezoekers van heel Europa? Met of zonder de senioren en dronken Britten met bierbuiken....

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Uitgaan in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten