Festes Majors Patronals 2011

Het is weer zover, de Fiestas Patronales gaan weer bijna van start in Benidorm. Wie op dit moment naar Benidorm afreist en een slaperige stad denkt te vinden, zal zich een hoedje schrikken. Dagenlang zal Benidorm op zijn hoofd staan. De feesten tonen de buitenstaander een enorm contrast tussen de uitbundig feestende Spanjaarden en toeristen en de religieuze processies.

Vrijdag 11 november wordt het feest geopend met processies en parades.
Zaterdag om 12h wordt het knallende vuurwerk ontstoken.Het is een begin van helse dagen. Elke dag tot woensdag is er een enorm luide vuurwerkshow om 14h. Kleurrijke parades wisselen af met ingetogen (maar niet minder spectaculaire) processies. Voor de liefhebbers is er veel kijks in de stierenarena. Er zijn ook wat activiteiten voor de kinderen! Elke avond wordt afgesloten met live-muziek in de Calle Tomas Ortuno. Dit is echter nog maar het begin van de nacht, want elke bar en discotheek blijft deze dagen tot de vroege uurtjes open. 
Maandagavond moet je zeker goed op voorhand je plaatsje reserveren in het auditorium 'Julio Iglesias' in het park, want om 00.30h vind er een verrassingsoptreden plaats van een grote muziekgroep... .

Het feest wordt pas woensdag 16 november beĆ«indigd met een enorme stoet doorheen de straten van Benidorm om 17.30h en aansluitend het grote vuurwerk op het Poniente-strand. Donderdag is de rust nog niet helemaal terug gekeerd, want dan is er doorheen heel de stad typisch een verkleedpartij voor diegene die het feesten nog niet moe zijn. 

Wie nog nooit deze festiviteiten in Benidorm heeft meegemaakt, kan onmogelijk een idee krijgen van de stemming die er heerst. De stad lijkt op momenten een waar oorlogsgebied (zeker wanneer voor de zoveelste keer een bombardement van vuurwerk losbreekt tussen de wolkenkrabbers) en op andere momenten net een resort voor losgeslagen feestvarkens. Wie liever geen drukte wenst, moet gewoon wegblijven uit de stad, want nergens is er een ontkomen aan.

Om geen verkeerd beeld op te hangen, moet ik wel zeggen dat het zeker niet alleen jeugd is dat tijdens de feesten rondloopt. Alle leeftijden en nationaliteiten feesten mee (toeristen en Spanjaarden) en de sfeer is helemaal niet grimmig. Alle activiteiten georganiseerd door de stad zijn gratis, wat de drempel dan weer verlaagd. Soms is er ook gratis drinken en gratis gadgets zoals zondag om 12h het 'Ricard Fiesta'. Op de parades wordt dan weer volop met snoepgoed gegooid.

Kortom, wie echt eens uit de bol wil gaan, mag deze feesten niet missen. Ik zou het echter niet elke vakantie aanraden, want uitrusten is niet aan de orde.

TIPS: Het vuurwerk kan echt oorverdovend luid zijn. Ga niet te dichtbij staan en om gehoorschade te beperken kan men best oordopjes meenemen! In de bars en restaurants kun je gedetailleerde informatie vragen opdat je niets zou missen van het spektakel. Wil je de Fiestas Patronales meemaken, maar toch gerust slapen? Neem dan een hotel in het oudere gedeelte. Vooral aan de hotels bij het Levante-strand hebben last van nachtlawaai. Bedenk echter dat er in heel de stad feesten zijn en men overal vrijelijk vuurwerk ontsteekt, de kans is groot dat je ook in de rustig gelegen hotels wakker schrikt. Oordopjes kunnen hier ook wonderen doen!
Hou je spullen goed in het oog, rits je handtassen dicht en let goed op gauwdieven. Vooral op de plekken waar veel volk bij elkaar staat (bij concerten, stoeten en vuurwerk) proberen dieven hun slag te slaan.

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Uitgaan in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten