Wandeling naar Presa de Amadorio

Een artikel voor de echte wandelaars die al wat gezien hebben. Deze minder spectaculaire wandeling haalt het namelijk niet tot in de toeristische informatiebrochures.

De Presa de Amadorio is een stuwdam. Het artificiële meer achter de dam is een belangrijke watervoorziening voor Villajoyosa en Benidorm. Het is minder spectaculair dan het stuwmeer aan Guadalest, maar toch ook de moeite om eens te gaan bekijken.

De stuwdam Amadorio
Om er te geraken neem je de tram richting Alicante. Je stapt af aan de halte "Creueta" in Villajoyosa. Op donderdagmorgen kan je hier een enorme markt mee pakken. De markt is iets minder toeristisch dan in Benidorm, er zijn die typische hopen kleding waarin je lekker kan grabbelen. Maar we zijn hier om te wandelen, dus we nemen de brede laan met de welklinkend naam "Avinguda Pianista Gonzalo Soriano". De laan gaat langst het politiekantoor lichtjes omhoog.
U komt voorbij het Valor-fabriek en museum. Dit is werkelijk een aanrader om te bezoeken. Wij hebben eerst het museum bezocht en dan pas de wandeling gedaan, maar praktisch is het niet; we hadden een hoop chocolade in onze veel te warme en zware rugzak gestoken... Beter het museum voor een andere keer houden. Net voorbij het museum is een rond punt, gewoon dezelfde as blijven volgen richting de heuvels. Nog voor het tweede ronde punt kan je rechts een straatje in, dit is gewoon een veiliger voetpad die langst hetzelfde ronde punt gaat. Vanaf dan is er een mooi voetpad naar het gehucht "La Ermita". Een mooi dorpspleintje met kerk en nieuwsgierige Spaanse oma's. U passeert het dorp (er moet een kleine knik worden gemaakt, maar u vindt de weg wel) en gaat verder op dezelfde as. U passeert nogmaals een rond punt en een brug over de snelweg. Niet veel later is er een kruising met een weg van links, er staan borden naar een rugby -en sportveld. Deze straat gaat u in. Dan is het nog een serieus stukje wandelen (de gehele wandeling van de tramhalte is ongeveer een 5 kilometer), u kan niet verdwalen, de straat eindigt aan de stuwdam. Wie een huurwagen tot beschikking heeft kan met de wagen tot aan de dam rijden en hem daar op de gratis parking plaatsen.

Er is een gezellig parkje met bankjes voorzien om over het stuwmeer te kijken. Vele koppeltjes spreken daar af en er hangt een gezellige, gemoedelijke sfeer. Vanaf de dam is het geheel autovrij. U kan gewoon over de dam lopen of fietsen. Er liep vroeger een autoweg, die is gelukkig afgesloten. Het is waarlijk spectaculair om over de dam te wandelen en in die enorme afgrond (+60m) te vergapen. Bij ons bezoek was het meer slechts halfvol.

Eens voorbij de dam en de vorige autotunnel kan je op de asfaltweg blijven wandelen of fietsen, of je kan een zijpaadje nemen. Er zijn verschillende routes. Je zou rond het meer kunnen wandelen (7 km) of je kan een heuvel op voor een panoramisch zicht. De meesten wandelen een deel over de gemakkelijke weg om dan terug te keren. Ik zag ook veel fietsers en misschien is de fiets nog het handigste middel om de streek te verkennen, je zou dan even goed door kunnen fietsen tot in het pittoreske dorpje Orcheta. Wijzelf hebben een lieflijk stukje gewandeld tot aan een kruising waar wagens reden, en dan op onze stappen terug gekeerd. Een betere kaart van het gebied of betere informatie over de verschillende routes had handig geweest.

En toch was het de moeite om eens tot aan het stuwmeer te wandelen. Vanaf de grote baan (CV 770) rijdt er ook af en toe een bus richting Orcheta, voor wie tijd over moest hebben. Wijzelf besloten om terug te wandelen, een tapa te eten in het gehucht La Ermita, om vervolgens terug richting tram te gaan.

Zoals ik al zei; er zijn meer spectaculaire wandelingen, maar voor de volledigheid kon deze stuwdam niet ontbreken in mijn lijst van te bezoeken bezienswaardigheden. We hebben toch genoten van de wandeling, gezellig op een bankje over het meer te kijken en over de stuwdam te wandelen. Na die rustige middag waar we amper mensen tegen kwamen, waren de batterijen terug opgeladen om terug te keren naar het immer-drukke Benidorm.

Lees ook: Villajoyosa
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: De vuurtoren in Albir
Lees ook: Guadalest

Onderstaand nog foto's van de wandeling.

Aangekomen in Creueta, neem je de brede laan.
Je wandelt voorbij de Chocoladefabriek Valor.

Je blijft de weg volgen richting heuvels.

Het gehucht L'Ermita is zo'n pueblo waar iedereen elkaar kent.

L'Ermita
Als je de grote baan CV 770 blijft volgen,
kom je aan deze kruising en moet je linksaf.

De stuwdam doemt al op in de verte.

Een beknopt plannetje. Er had meer informatie mogen staan over mogelijke wandelroutes.

Goede uitstap voor wie met de wagen komt. Er is gratis parkeerplaats.

De stuwdam Amadorio.

Je kan gewoon wandelen over de dam, wagens zijn er niet meer toegelaten.

Stuwdam Amadorio.

Het viel nog mee met het waterniveau, soms het is meer volledig opgedroogd.

Lees ook: Villajoyosa
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: De vuurtoren in Albir
Lees ook: Guadalest

1 opmerking:

  1. De wandeling is alleen nu 4 maandniet te lopen ivm afsluiting vd brug. Wij zijn vanaf restaurant pantano naar boven gelopen en zo in het dorp aan gekomen orxetta. Erg de moeite waard

    BeantwoordenVerwijderen