De vuurtoren in Albir - Dolfijnen spotten

Ik heb al veel dolfijnen gezien ... in dierentuinen (bv in Mundomar), maar nog nooit in hun natuurlijke habitat. Dus toen mijn gezelschap vroeg achter een leuke excursie, wist ik meteen wat te nemen. Dolfijnen hebben we niet gezien, maar de wandeling naar de vuurtoren is zonder die fabelachtige wezens ook de moeite waard!

We vertrokken een beetje te laat na een lang ontbijt. Toen we aan de Av. del Mediterranneo aankwamen zagen we het jammere resultaat: een enorme massa mensen die eveneens bus 10 richting Calpé namen. Op dagen waarop het iets frisser weer is, wil natuurlijk iedereen een excursie doen. Uiteindelijk maakte ik me onnodig zorgen, we pasten allemaal netjes in de bus. Een dik uurtje later stonden we in Albir. De weg vinden naar het natuurdomein is niet moeilijk, er zijn wegwijzers en stadskaarten genoeg onderweg. Het is altijd maar naar boven, richting de heuvels.

Vuurtoren Albir
Eens je aan het bezoekerscentrum bent, moet je gewoon de pijlen volgen naar de "Faro de Albir". Het is een brede weg, dus je kan niet verkeerd wandelen. Het wandelpad is de hele route over asfalt. Minder mobiele personen kunnen de weg zelfs doen met een mobiliteitsscooter (enkele gezien). Eerst wandel je tussen de naaldbomen, dan onder een tunneltje door, en dan volg je de flanken van de
heuvels tot aan de vuurtoren. De weg stijgt en daalt zeer zacht. Er is geen beschutting, dus op hele warme dagen zou ik de wandeling niet aanraden, of je doet hem heel vroeg.

Eens aan de vuurtoren valt je mond open van verbazing. Je hebt een prachtig zicht over de steile klippen van de Sierra Gelada die loodrecht in de zee gaan. Aan de vuurtoren staat een informatiebord over de dolfijnen. Je zou ze moeten zoeken dicht bij de klippen. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik een kwartier nodeloos heb gezocht. Geen enkele dolfijn gespot... Jammer weliswaar, maar ik weet van andere bezoekers, en vele foto's op sociale media, dat ze er wel degelijk vaak zijn! Ook al moet je een portie geluk hebben om ze te zien...

De wandeling naar de vuurtoren an sich is echter meer dan de moeite om te doen. De vergezichten over Albir en Altea, de woeste golven die tegen de rotsen slaan, de steile klippen van de Sierra Gelada... op een korte en weinig intensieve wandeling krijg je al deze dingen te zien!

De vuurtoren herbergt normaal een informatiecentrum, maar dit was (ondanks ik rekening hield met de openingsuren) niet open. Meerdere mensen stonden teleurgesteld voor de gesloten deur... Onderweg is er een extra wandeling te doen. Er zou vroeger een mijn geweest zijn. Je kan een gevaarlijk padje naar beneden nemen. Veel is er niet te zien naast enkele ruïnes van gebouwtjes. Volgens locals moeten er ergens verborgen mijntunnels zijn onder de rotsen. Ik ga niet navertellen hoe men daarin geraakt, want toegang is feitelijk verboden en ten strengste af te raden.

Besluit

Een leuke wandeling geschikt voor het hele gezin. Er zijn onderweg mooie zichten en het vuurtorentje geeft een doel aan de wandeling. Het is wel een heel populaire wandeling, je bent nergens echt alleen aan het wandelen, dus liefhebbers van totale rust zouden zich kunnen ergeren...
De vuurtorenwandeling is perfect te combineren met een terrasje in Albir. Wie genoeg energie heeft en op tijd aan de wandeling begint, kan naderhand langst de aantrekkelijke dijk van Albir tot in Altea doorwandelen en dit pittoreske stadje in de namiddag bezoeken. Men kan vanuit Altea terug naar Benidorm met bus of tram.

Lees ook: Tocht door de Sierra Helada
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Altea
Lees ook: Alternatieve winkeltjes van Altea
Lees ook: Costa Blanca Algemeen

Albir en zijn mooie wandeldijk.

Het bezoekerscentrum van waaruit enkele wandelingen vertrekken.
Hier kan u uw waterfles bijvullen en naar toilet gaan.

Het bord met de informatie over de wandeling aan het bezoekerscentrum.

Het eerste deel van de wandeling.

Mooie vergezichten over Albir en Altea

Onderweg zie je een mooi uitkijktorentje.

De wandeling is onbeschut, dus bescherm je tegen de zon.

De wandeling meandert langst de heuvelflanken en baaien.

In de verte ziet u de vuurtoren. De pijl op de voorgrond wijst naar een
aparte wandeling naar ruïnes van een  oude mijn.

Best een lange wandeling.

De visvangst lokt vaak dolfijnen naar deze contreien.

Informatiebord over de dolfijnen aan de vuurtoren.

Vanaf het terras rondom de vuurtoren heb je een prachtig zicht over
de steile klippen van de Sierra Helada.

Het informatiecenter van de vuurtoren was helaas gesloten
(ondanks dat het open moest zijn volgens de openingsuren)

De ruïnes van de oude mijn...

Een tunneltje door de heuvelwand.

Lees ook: Tocht door de Sierra Helada
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Altea
Lees ook: Alternatieve winkeltjes van Altea
Lees ook: Costa Blanca Algemeen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten