Brexit - wat zijn de gevolgen?

Het was een inslaande bom, het Verenigd Koninkrijk heeft gekozen om niet bij de EU te blijven. Het heeft wekenlang het nieuws gedomineerd en nog steeds is er heel veel onzekerheid wat er nu net gaat veranderen. Deze onduidelijkheid is ook te merken in Benidorm. Wat eerst een ver-van-hun-bed-show leek, laat zich nu tot in deze Spaanse uithoek voelen.

De Britten in Benidorm leven in onzekere tijden. Welke gevolgen heeft de Brexit voor hen? Er is al veel over gezegd en geschreven, maar het lijkt zo'n kluwen dat niemand weet wat er gaat gebeuren...
De expats die in Spanje wonen vrezen vooral voor hun zorgverzekering. Nu hebben ze een goed verzekeringspakket, maar dit zou kunnen veranderen moesten ze binnenkort geen recht meer hebben op een European Health Insurance Card.
Ook op de huizenmarkt wordt er meer getwijfeld. Door de onzekerheden zouden de prijzen lichtjes kunnen dalen. Dit zal echter geen groot aandeel zijn. Men denkt niet dat Britten nu massaal over zullen gaan tot verkoop van hun woning.
Wat alle inwonende Britten en toeristen meteen gemerkt hebben is dat de Pond heel laag staat. Dit betekend dat een vakantie best veel duurder uit kan vallen dan gedacht voor de Britten. Een zure appel weliswaar, maar er wordt zeker niet "en mass" hotelkamers geannuleerd... Mensen laten zich door lichte prijsstijgingen niet snel afschrikken om op een overzeese vakantie te gaan, dat heeft de geschiedenis al vaker aangetoond: ongeacht welke crisis ook, het aantal mensen die een vliegvakantie ondernemen is -in grote lijnen- altijd in stijgende lijn geweest.
De daling van de Pond tegenover de Euro en Dollar zal zich ook doorrekenen in de vliegtuigtickets aangezien de prijzen van de brandstof in Dollars worden berekend en dus zullen stijgen ten opzichte van de Pond.
Extra veiligheidsmaatregelen of visums om te reizen worden ook niet meteen ingevoerd en het lijkt er naar uit te zien dat dit zeker niet de bedoeling is...

Het leven kabbelt dus gewoon voort voor de Britten in Benidorm. Voor concrete veranderingen is het vast nog lang wachten. Tot hier toe zullen de Britten vooral de daling van het Pond voelen. Misschien zal er een klein, verwaarloosbaar percentage terug emigreren of zijn vakantie opzeggen, maar het merendeel zal dit de moeite niet vinden om de Spaanse zon de rug toe te keren. De toeristen uit de Benelux gaan er in ieder geval weinig hinder noch voordeel van ondervinden...

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Recordzomer Spanje 2016
Lees ook: Vastgoedprijzen blijven stijgen in de Costa Blanca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten