Verslag patroonsfeesten 2015

Dit jaar zijn we naar Benidorm geweest tijdens de patroonsfeesten. Het grootste feest in Benidorm en echt wel de moeite om uw vakantiedata aan te passen dat je ze (volledig) kan meemaken. De patroonsfeesten zijn echter drukbezochte dagen en hotelkamers worden elk jaar schaarser op deze topdagen. Dit is mijn verslag van de 275ste Festes Patronales in uitzonderlijk goed weer in 2015.

Kermis in Benidorm
We kwamen toe op vrijdag 6 november. De toon met het goede weer was al meteen ingezet, we lagen snel aan het strand om de vakantiemodus in te zetten. Die avond begon het programma van de Festes Patronales met het openen van de kermis.

De kermis in Benidorm is toch anders dan in de Benelux en zelfs als je geen fan bent van kermissen, loont het toch de moeite om er eens rond te kuieren en rond te kijken. Er zijn heel andere attracties en ook andere soorten eet -en drinkgelegenheden. Churros, het langwerpige gefrituurde gebak is er overal verkrijgbaar en wat je zeker moet proeven zijn de ENORME aardappelen die men bakt in houtovens en dan vult met allerlei groentjes, ham en tonijn. Je kan natuurlijk ook een 'veggie' vragen of zelf uw ingrediënten kiezen. In de betere kraampjes doet men hier een 'geheime' saus (een zure room) over, in de 'minder goede' een mengeling van mayonaise en ketchup. Eender hoe smaakt het verschrikkelijk goed en heb je met één "Patata Completa" van 5 EUR toch zeer goed gegeten. Of je hierna nog attracties (sommige wel heel spectaculair) wil proberen, hangt van uzelf af. De eerste avond waren de prijzen democratisch en dat kon je zien aan de mensenmassa die was opgedaagd.

Dames in traditionele kleding
Zaterdag om 12u werden de feesten officieel ingeluid met de kerkklokken en daarna een spectaculair luchtbombardement vanaf het kasteelplein. Als dit al geen aanslag was voor je zenuwen en oren, zou vanaf dan elke dag om 14u een mascletta (lees ontploffende zakjes buskruit in combinatie met luchtbommen) te zien zijn in de hoofdstraat Av de Medditerraneo. Deze mascletta is niet voor gevoelige oren en word elke dag groter. Je hoeft dus zeker niet alle mascletta's te zien (ze zijn allemaal gelijkaardig), maar de laatste is de hevigste.

Op het programma ook verschillende optredens. Deze waren allemaal buiten zoals in de Calle Cambo en op het plein voor het gemeentehuis. Jammer genoeg was dit laatste vlak bij het raam van onze hotelkamer. Gelukkig kregen we zonder problemen een andere kamer toegewezen waar het geluid iets of wat gedempt is. Je dient nu eenmaal te weten dat de oude stad een luidruchtige plek is tijdens de patroonsfeesten, al was het maar van de bommetjes (zowat betonstrijkers) die de jeugd heel de nacht door in de straten werpt.
Een Penya of feestvereniging

Zondag -en maandagvoormiddag was het spektakel in de stierenarena. De jeugd uit Benidorm en omstreken meten zich in de ring met jonge stieren. Ze laten een jonge stier los en de jeugdige mannen tonen hun moed door voor de dieren te rennen en ze te plagen. Deze activiteit is diervriendelijk en de stieren worden niet gedood. Dit is heel leuk om naar te kijken, maar te gevoelige mensen zullen misschien moeite hebben om te zien dat er af en toe een jongeman wordt gegrepen of zwaar ten val komt. Zo hebben we iemand gezien die gekatapulteerd werd over de rand en daardoor zijn schouder uit de kom had. Ook verloor iemand het bewustzijn door over de rand te duiken om van de aanstormende stier te ontkomen en met zijn hoofd op de stenen grond viel.
Een gevaarlijke sport!

Zondagavond was het de buurt aan de professionele 'stierenrenners'. Vorig jaar hebben we dit niet gedaan omdat de hotelreceptionist verkeerdelijk beweerde dat hierbij de stier gedood wordt. Het is een herhaling van de ochtend, maar dit keer met volwassen stieren. Zo'n volwassen Toros Bravos is geweldig eng om te zien en de professionals blijven koel staan terwijl het dier aan komt gedenderd om slechts op het aller aller aller laatste moment voor de stier weg te draaien. Ook doet men sprongen over een aanstormende stier. Af en toe mislukt dit en dan is de stier meedogenloos hard tegen zijn opponent. Dit maakt dat je ongeveer een uur op het puntje van je stoel zit! De amateurs in de ochtend zijn gratis, maar de profs zijn een betalende activiteit. Je betaalt 10 EUR en dat is het DUBBEL EN DIK waard. Zeker doen. Neem een dikke krant mee of huur een zitkussen voor 1 EUR aan de ingang, want de stenen zittrappen van de arena zijn bar en bar koud! Ik kan niet benadrukken hoe spannend en sensationeel deze activiteit is en je steunt een diervriendelijke optie van een eeuwenoude traditie!!!

Correfoc in Benidorm
Een tweede hoogtepunt van de Festes Patronales was de 'Correfoc'. Deze activiteit is om twee redenen niet vaak bezocht door toeristen. Je moet oude kleding aandoen en het begint pas tegen half 3. Het was echter de avond die we heel de reis niet meer zullen vergeten! De bedoeling is simpel. Een kar met griezelig verklede figuren rijdt rond de oude stad. Uit boxen dreunt gekke technomuziek en langst alle kanten spuit vuurwerk op de deelnemers. De acteurs of figuren van de correfoc dragen vuurwerkspuitende stokken en mengen zich stiekem tussen het publiek. Ook speciale, op reuzen lijkende constructies worden rond geduwd en jagen u de stuipen op het lijf met een niet aflatende stroom vuurwerk. Op het eind (dit was het gemeenteplein) rijden er zelfs voertuigen rond met vuurwerk en wordt je getrakteerd op een geweldige dans -en (hoe kan het anders) vuurwerkshow. Deze activiteit wordt niet voor niets midden in de nacht gedaan; het is geen activiteit voor kinderen, noch voor mensen die niet goed te been zijn. De sintels van het vuurwerk zijn zeker niets levensbedreigend, maar kunnen wel gaten branden door uw kledij. Aan te raden om dus een oude trui te dragen (liefst met kap) en een sjaal om het gezicht en haar te beschermen. Ook een bril (desnoods zonnebril) om de ogen te beschermen. Als je al die dingen niet bij hebt (zoals ik) kan je toch ook gaan kijken. Proberen uit de buurt van de vuurwerkspuiters te blijven is al een deel van het plezier en als je wat achterop de stoet blijft, zal dit -redelijk- lukken. Ik ben er zonder gaatjes of brandplekken doorgekomen ondanks dat ik enkele keren door sintels geraakt ben. Geen foto's of beelden kunnen de sfeer vatten tijdens deze activiteit. Het mysterieuze van de vuurwerkmachines, de muziek, de nauwe straten van de oude stad en het uitzinnige gedrag van de deelnemers doen je denken aan een soort mad max-achtige setting. DOE mee is de boodschap, ik beloof je dat het niet snel zal vergeten!

Het schenken van bloemen voor het
portaal van de kerk te versieren.
Minder bekend zijn de traditionelere elementen van de feesten zoals de parades, het zingen in de kerk en de voorstelling van de mythe die geleid heeft tot de Festes Patronales (275 jaar geleden zou er een brandend wrak van een boot aangespoeld zijn voor de kust van de Costa Blanca met daarin enkel een intact, miraculeus ongeschonden Maria beeld). Dit wordt ook vaak slecht aangekondigd en als toerist (met slechts een notie van het Spaans) heb je hier ook niet zoveel aan. Toch is het de moeite om op momenten dat je niets te doen hebt, eens te gaan rondkuieren in de oude stad. Je kan verrast worden door muziekparades, kerkelijke diensten en in ieder clublokaal en garagebox fuivende Penyas (feestverenigingen).

Een kind leeft zich uit op een
praalwagen!
Dinsdagavond was het de humor-parade. Deze passeerde ons hotel in Calle Ruzafa, dus daar hebben we ook voor gewacht. Dit is een stoet waar bij iedere wagen om de honderd meters stopt en een verhaaltje vertelt. Een toerist met gebrekkige kennis van het Spaans, zoals ondergetekende, zal de lachbuien van de omstaanders vaak niet snappen, maar door de beeldspraak en de uitgebeelde scenes heeft men vaak toch een idee van de boodschap. Het valt op dat dit humoristisch is, maar toch met zéér scherpe kritiek naar alles wat er fout lijkt te lopen. Zo zagen we wagens met kritiek op de Spaanse pensionados die zich vestigen in de stad en Benidorm laten vergrijzen, kritiek op de burgemeester, kritiek op verkeerssituaties en zelfs op de nonchalante en brutale toeristen die weinig respect opbrengen voor de inwoners van Benidorm.... SLIK. Het was heel interessant om te zien en het blijft kritiek met een humoristische kwinkslag, nooit is het grimmig. Jammer echter dat de stoet veel te laat begon en dat de wagens door de hele opvoeringen tergend traag vooruit gaan. We bleven dan ook niet staan om de hele stoet te zien passeren...
De 'koningin' van de Festes Patronals

Woensdag was de laatste dag van de Festes Patronales. Die dag is er een enorme parade van meer dan 60 wagens en fanfares. Iedereen in de stoet is mooi verkleed en de wagens beelden thema's uit die de kinderen aanspreken zoals Disneyfilms of prinsessen. Iedereen op de wagen is verkleed, gooit confetti en danst gretig mee met de muziek. Neem een zak mee, want men gooit met snoepgoed. Niet zoals in de Benelux een enkel snoepje hier en daar, men gooit overdreven veel snoep naar de toeschouwers. Zonder veel moeite te doen met het oprapen was mijn partner haar handtasje volledig gevuld. In de hoofdstraat lag er een berg snoep onaangeroerd op de straatstenen, omdat volgens mij iedereen meer dan genoeg snoep had verzameld! Na de indrukwekkende parade gaat iedereen richting het Poniente strand voor het finale vuurwerk. Dit vuurwerk vindt je terug op Youtube en duurt een halfuur. DIT MAG JE NIET MISSEN. Elk jaar is dit het meest prachtige vuurwerk dat ik al gezien heb. Men schiet het vuurwerk zelfs op het zeewater en eindigen doet men met een oorverdovend luchtbombardement dat je niet snel vergeet!
Het finale vuurwerk in Benidorm

De officiële feesten zijn dan gedaan; donderdag is het aan de Engelsen. Tientallen jaren geleden gaf de bekende bar "Sinatra's" een gratis drankje aan ieder wie zich de dag na de feesten verkleedde. Het resultaat anno 2015 is verbluffend, de Benidorm Fancy Dress Party is uitgegroeid tot een feest waar menig Britten elk jaar voor afreist. Sinatra's geeft geen gratis drank meer, onmogelijk ook want echt iedereen is verkleed. Het feestje begint al rond 14u en de plaats van afspraak is 'The Square', de Engelse uitgaansbuurt rondom Calle Gerona en Av. De Filipinas. Als je wil meedoen, koop dan op voorhand een verkleedkostuum, thuis of in Benidorm, want op de dag zelf drijven de Chinese verkopers van feestprullaria natuurlijk hun prijs wat naar boven. Gelukkig vonden we maskers, gekke hoeden, een lichtgevende strik en fonkelende bretellen in de Flying Tiger waardoor we toch nog iets of wat verkleed waren. Maar toch viel onze outfit dom uit tegenover de Britten die er soms werkelijk fenomenaal uit zien. Ik herkende meerdere keren Austin Powers, Beetlejuice, soldaten, Freddie Mercury, cowboys... Zelfs gewaagdere outfits als een dronken Jezus en iemand met boerka en bommengordel (dit was net voor de jammerlijke aanslagen in Parijs, anders had dit individu vast deze outfit uit respect niet gedragen!) passeerde de revue. Geweldig grappig om naar te kijken vanaf een terrasje, maar nog veel leuker is het om mee gek te doen en uzelf ook gewoon te verkleden! De nacht eindigde voor ons om 2u. Niets te vroeg als je bekijkt dat de meeste beginnen te drinken vanaf het middaguur. Tot zover dan ook de feesten en konden we nog een weekje uitrusten van de zware week dat door de muziekoptredens en het bommengekletter heel de nacht ons toch wel uitgeput had...
'Fancy Dress party' in Benidorm

Tegenover 2012, toen we er ook bij waren met de feesten, was het een heel geslaagde editie. Het goede weer deed de Penyas echt leven en zorgde voor een goede feestsfeer. Het was zo leuk dat we twijfelen om volgend jaar nogmaals tijdens de feesten te gaan in plaats van eind september....

Lees ook: Benidorm fiestas
Lees ook: Benidorm Actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten