Cartagineses y Romanos festival te Cartagena

In het vorige artikel heb ik Cartagena beschreven als citytrip. Het is een stad doordrenkt van militaria (nog steeds dé militaire haven van Spanje) en de Oudheid. Ondanks de talrijke musea en de voortdurende renovatie en opgravingen in het centrum is het een stad die nog weinig bekendheid geniet bij de toeristen. In dit artikel wil ik dieper ingaan op het Cartagineses y Romanos festival dat steeds doorgaat rond eind september. Het bestaat al 25 jaar, tot hiertoe is het meer een feest voor de lokale bevolking, maar het is goed op weg om een toeristische magneet te worden net als de Patroonsfeesten te Benidorm en de Cristianos y Moros te Villajoyosa.

De kermis in Cartagena
Toen we in Cartagena arriveerde voor een verblijf van 4 nachten was het festival al enkele dagen bezig. Officieel duurt het 10 dagen, maar de laatste dagen zijn natuurlijk het spectaculairst en degene die het meeste publiek trekken.

Het festival Cartagineses y Romanos herdenkt de benarde positie van de toenmalige Fenicische stad Cartagena in de oorlog tussen grootmachten Rome en Carthago. De stad Cartagena was onder de invloedsfeer van Carthago (in het huidige Tunesïe). Op het moment dat de befaamde Hannibal Italïe binnen trok, slaagde de Romeinse legeraanvoerder Scipio Africanus o.a. Cartagena te veroveren. Beide legers troffen elkaar tenslotte in hedendaags Tunesïe met een overwinning voor de Romeinen. In Cartagena gaat het natuurlijk enkel over de belegering van hun havenstad, maar het is toch interessant om het volledige verhaal te kennen.

Gedurende de daguren is er weinig in de stad dat aan het festival doet denken. Er hangt in de hoofdstraat wat verlichting van gevel tot gevel met daarop zwaarden en schilden, maar verder niets. Het festival speelt zich voornamelijk af op het festivalterrein iets buiten de stad. Het is een halfuurtje wandelen vanuit het centrum. Op het festivalterrein bevindt zich een grote kermis (met attracties en sfeer die je in de Benelux niet meer vindt), een zeer leuke alternatieve markt met lekker eten, gadgets, speelgoed..., en tenslotte het festivalterrein zelf. Het terrein is gratis te bezoeken en zeer bijzonder. Kampementen zijn opgetrokken aan twee brede straten. De eerste straat bevat de Fenicische of Cartageense kampen, de tweede straat bevat de Romeins geïnspireerde kampen. De soldaten uit de optochten komen allemaal samen in hun betreffende fractie/kamp alsof het verschillende carnavalsverenigingen zijn. Zelf kan je kiezen uit de tientallen kampen om iets te gaan drinken of naar live-muziek te luisteren. Het ziet eruit als een mini-Disneyland uit de oudheid.

Optredens in de haven
De eerste middag dat we er kwamen, was het allemaal vrij doods. Het is een feest dat pas tegen de avond begint. Het programma is steeds goed gevuld, haast elk uur van de dag is er iets te doen. Maar let wel, de meeste activiteiten zijn 'knutsel' middagen of activiteiten bedoeld voor de deelnemers zelf. De hoogtepunten zijn vaak de optochten (waarvan de laatste optocht het indrukwekkendst en het langste is), de optredens op het podium in de haven en uiteindelijk de veldslagen.

De optochten zijn steeds door het stadscentrum tot aan het festivalkamp. Enkel tijdens de laatste optocht kwam er veel volk kijken. De soldaten marcheren gedisciplineerd voorbij. Je ziet de verschillende fracties en huurlingenlegers. Van de klassieke Legionairs tot de Afrikaanse eenheden met tijgervellen... Zeer mooi om te zien allemaal. De finale optocht hadden we na 2,5 uur wel bekeken. Zoveel volk doet er mee in de optocht, dat het leek of ALLE mensen van Cartagena erin liepen! De kostuums zijn prachtig gemaakt, net als de vaandels. Verwacht geen uitzinnige sfeer, ze wandelen in strikte rangen en enkel in de laatste optocht was er wat animatie met dans en het ronddelen van snoepgoed. Toch valt op hoeveel orde (stiptheid!) er heerst en hoe stijf de optocht er aan toe gaat. Verwacht eerder de sfeer van militaire marsen, dan deze van carnaval.
We zijn éénmaal naar een optreden gaan kijken in de haven. Een historische gebeurtenis wordt er verteld met een mooi theaterstuk. Het is enkel in het Spaans en vooral dialogen, waardoor de beleving voor mezelf wat minder was. Ik versta wel enkele woorden, maar het is toch moeilijk te volgen. We vonden er niet veel aan en de drie vuurpijltjes naderhand waren ook niet de moeite om voor te wachten.
Ik keek wel uit naar de dag van de echte strijd. Jammer genoeg viel dat een beetje tegen. De 'zeeslag' was niet meer dan een race tussen enkele roeiboten en de grote veldslag werd afgelast omwille van de regen en hebben we dus niet meer kunnen zien. Achteraf heb ik het Youtube filmpje gezien en het was niet uitzonderlijk spectaculairder dan de 'historische' veldslagen die je soms ook in de Benelux kan zien.

het festivalkamp was 's avonds
steeds gezellig druk
Wat ik persoonlijk wel de moeite vond, was het festivalterrein. We waren er iedere avond te vinden. We aten dan op de kermis (ongelofelijk lekkere aardappelen uit een houtstoof met speciale saus en bomvol groentjes), wandelden rond op de kermis waar een zeer gezellige drukte was. Dan gingen we altijd over het marktje, waar we iedere keer iets anders zagen en gingen we terrassen in ons 'favoriet' kampement. Ze hadden er overheerlijke tapas en goedkope pintjes bier. Onze serveuse aldaar, waar we al een vriendschappelijke band mee hadden, kwamen we de laatste dag tegen als museummedewerker. We lachten samenzweerderig, want ze zag er even vermoeid uit als wij na een nacht feesten.
Het kampement is vooral voor de lokale mensen, maar ik voelde mij overal welkom. De meeste mensen gaven zelfs aan blij te zijn dat de toeristen hun weg vonden naar het festivalterrein (en aldaar geld uit te geven). Het allerlaatste vuurwerk hebben we gemist, we waren dan al richting Alicante. Jammer, want volgens de lokale mensen is dat de drukste en meest sfeervolle avond van allemaal.

Besluit: Het Cartagineses y Romanos festival is goed op weg om een toeristentrekker te worden. Ik zou er niet speciaal voor afreizen (wat ik wel doe voor het patroonsfeest in Benidorm) naar Cartagena, maar het is mooi meegenomen voor wie er een citytrip doet. Vooral de kermis, de markt en het festivalterrein maken van het feest een ware belevenis. Ze zouden enkel iets meer duiding mogen geven wat de activiteiten inhouden (zoals de zeeslag die uiteindelijk een ingetogen roeiwedstrijd bleek)

Lees ook: Bezoek aan Cartagena
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Murcia






Lees ook: Bezoek aan Cartagena
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Murcia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten