Haaien in Benidorm?!

De overdreven angst voor haaienaanvallen komt
misschien mede door deze blockbusterfilm.
Het internet staat bol van twee recentelijk gevonden haaien voor de kust van Benidorm. De ene haai spoelde dood aan op het strand in Albir en de andere haai zwom in een vissersnet enkele kilometers voor de baai van Benidorm. Is er reden tot paniek?

De aangespoelde haai bleek een ongevaarlijke koehaai. Deze komen normaal gezien nooit zo dicht bij de kust, het gevonden dier was waarschijnlijk ziek. De haai die in de netten zwom was een 'voshaai'. Een grote haai die tot 6 meter lang kan worden, maar dat is voornamelijk zijn extreem lange staartvin waar het dier zijn prooien mee kan slaan. De voshaai is tevens een ongevaarlijke soort voor de mens, deze zou nooit zomaar een mens aanvallen zonder reden.

Bestaat er een kans dat je in Benidorm wordt aangevallen door haaien?

Ondanks dat er in de Middellandse Zee veel haaiensoorten voorkomen, is een kans op een haai-aanval haast onbestaand. De 'gevaarlijke' witte haai of 'mensenhaai' komt wel degelijk voor in de Middellandse Zee, maar zal haast nooit dicht bij de kustlijn of drukke stranden komen. Aan de Spaanse kust zijn er slechts twee bekende gevallen van haaienaanvallen: een windsurfer in Tarifa die in zijn voet werd gebeten en later zijn been moest laten amputeren en een man in Valencia die tijdens het zwemmen eveneens in de voet werd gebeten en hierdoor enkele tenen verloor. Deze aanvallen gebeurde telkens enkele 100 meter van de kust af.
De -voor de mens- ongevaarlijke voshaai.

Wie schrik heeft van haaien zal van deze twee gevallen misschien gruwelen, maar dit zijn de enige gevallen van aanvallen in tientallen jaren over een enorm brede kustlijn waar constant miljoenen mensen gaan zwemmen. In Benidorm is het gevaar nog veel kleiner, want voor de stranden hangt een -omstreden door milieuvereningen- haaiennet. Dit haaiennet biedt geen 100 percent zekerheid tegen haaienaanvallen, maar is toch een extra bescherming tegen een al vrijwel onbestaand gevaar.

Men kan dus met een gerust hart het water in duiken, in Benidorm zal er zich geen "JAWS" tafereel afspelen.

Het is eerder opletten voor kleinere zeedieren.

Hoewel ze in Benidorm amper voorkomen, zijn er andere zeedieren waar je voor moet opletten. Zo heb je stekende vissen zoals onder andere de 'Pieterman', pijlstaartroggen en zee-egels. Deze komen aan de stranden in Benidorm gelukkig haast niet voor. Wat je in Benidorm soms wel tegenkomt, zijn de kwallen. Deze kunnen steken en irritatie veroorzaken. In zeldzame gevallen ontsteekt de wond. Bij kwallengevaar wordt er een vlag gehesen. U kan dan best niet zwemmen of u kunt actuele informatie vragen aan de aanwezige redders. Er zijn in Benidorm ook meerdere EHBO posten. Krijg je een steek van een kwal of andere, aarzel niet om er even naar te laten kijken, de personen van de EHBO kennen hun vak.

Ik ben al veel stranden geweest over heel de wereld en we kunnen gerust stellen dat Benidorm zowat de veiligste stranden heeft van alle exotische stranden over de wereld. Maak je dus vooral geen zorgen en geniet van een dagje zwemmen!

Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Benidorm Actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten