Kabelbaan in Benidorm?

Geruchten doen de ronde dat een Russische investeerder een kabelbaan wil aanleggen vanuit Rincon de Loix, de Engelse buurt, tot aan het kruis bovenop een heuvel in het Sierra Helada.


Het uitzicht op de skyline van Benidorm
(nu nog zonder kabelbaan)
De wandeling naar het kruis is één van de leukste activiteiten voor toeristen. Het is een zware wandeling op zeer steile wegen. Doch, niet vergelijkbaar met een 'echte' klim, want je wandelt steeds op asfalt (behalve de laatste 100 meter) en met een dik uur doorwandelen, ben je er al. Het iconische uitzicht vanaf de heuvel beloont de klim. Adembenemend om de stad aan je voeten te zien liggen. Mensen die de foto's zien die men daar neemt, spreken vaak over New York of Hong Kong, zo ziet de skyline van de slanke Benidorm -torens er inderdaad uit vanaf dat punt.
Een Russische investeerder zou de burgemeester van Benidorm al meerdere keren hebben ontmoet. De plannen zijn zeer ambitieus; men gaat een groot aantal gronden overkopen en de kabelbaan bouwen, beginnende ergens aan de Gemelos 28 blokken. Bovenaan bij het kruis zal een groot restaurant/bar komen om de 'luie' klimmers een drankje te gunnen met het prachtige zicht op de Benidorm skyline. Heel het project zou een 21 miljoen euro kosten.

Ik persoonlijk ben geen voorstander van de plannen. Het kruis staat op een heuvel midden in het natuurgebied Sierra Helada. Corruptie en het wijzigen van plannen zorgden er al voor dat op weg naar het kruis je al heel veel villa's tegenkomt die de zichten verpesten. Zo een kabeltram -of kabelbaan heeft natuurlijk zware palen nodig om de baan te ondersteunen en dit zou het zicht opnieuw verder bederven. Minder mobiele mensen kunnen nu al een taxi nemen tot net 100 meter onder het kruis waarna ze slechts die laatste paar meter te voet moeten klimmen. Nu is het er lekker rustig aan het kruis. Op laagseizoen ben je er soms zelfs helemaal alleen. Dit gaat natuurlijk helemaal veranderen met de komst van die kabeltram en bijhorend restaurant.

Ik maak me er geen zorgen over. Zulke ambitieuze projecten worden vaak voorgesteld, maar lopen even vaak vast op de bureaucratie. Hij moet immers zijn kabelbaan bouwen in een natuurgebied, met alle vergunningen (en steekpenningen) die erbij horen. En anders kunnen we op één van de volgende reizen met de 'telefriq' naar boven, zonder een druppel te zweten, om vervolgens een Gin Tonic te drinken met (voor mij althans) één van de spectaculairste uitzichten ter wereld!

Lees ook: Kabelbaan in Benidorm, of toch liever niet?
Lees ook: De wandeling naar het kruis
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten