Benidorm voor personen met een handicap.

Ik had laatst een artikel geplaatst over het huren van rolstoelen en elektrische scooters. Maar aan de hand van de reacties maak ik uit dat personen met een handicap graag nog meer informatie willen over hun toekomstige vakantie. Ik ben geen expert ter zake, maar ik kan wel enkele tips en handige weetjes doorgeven.

Benidorm is één van de topbestemmingen voor mensen met beperkte mobiliteit. Je kan er gemakkelijk een elektrische scooter huren en haast alle hotels hebben voorzieningen om deze dingen 's nachts op te laden. De straten zijn meestal aangepast voor rolstoelgebruikers met brede aflopende trottoirs en als je een hotel niet te ver van het strand neemt, zijn er meestal geen steile straten of trappen te overwinnen (kijk toch op voorhand bv via google maps).


De bekendste stranden van Benidorm hebben een resem aan faciliteiten voor minder mobiele mensen. Zo is er een speciale houten steiger om gemakkelijk van de dijk op het strand en tot in het water te gaan. Er zijn aangepaste toiletten enkel en alleen voor de mindervalide personen, ook is er op ieder strand een schaduwgedeelte met gratis wifi en een aangepaste kleedruimte. Het belangrijkste is dat er op de plek van deze voorzieningen tijdens de daguren steeds personeel aanwezig is, getraind om mindervalide mensen te ondersteunen. Er is bijvoorbeeld een speciale rolstoel waarmee men in het water kan. Op vraag van personen met een handicap zal een redder de persoon begeleiden tot in het water via de aangepaste rolstoel. Zo krijgt iedereen een kans om in alle comfort te baden.

Strandfaciliteiten voor personen met een handicap op Levante
De plaatsen waar deze voorzieningen zich bevinden worden aangeduid met de term 'accessible beach' en bevinden zich op het Levante strand ter hoogte van Murcia street, op het Poniente strand aan het parkje Elche en nogmaals aan het Poniente strand ter hoogte van Mont Benidorm Avenue. Aan alle drie de voorzieningen bevinden zich parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Een kantlijn bij deze parkeerplaatsen: Er zijn zeer veel mensen met een geldige kaart voor personen met een handicap en er zijn best weinig parkeerplaatsen. Het resultaat is dat er zeer vaak geen plaats is om te parkeren op zo'n plekken. Ik lees zelfs op het internet dat het haast onmogelijk is om een degelijke plaats te vinden op een warme dag.

Op andere plaatsen op het strand is er een overeenkomst met de verhuurders van zonnebeden en parasols. Indien u woonachtig bent te Benidorm en minstens 65% invalide, dan kan men een kaart verkrijgen waarmee men gratis een zonnebed en parasol kan huren.

Hoewel de meeste hotels in Benidorm aangepast zijn voor een verblijf van een persoon met een handicap, zijn er toch hotels die hierin uitblinken met aangepaste kamers (grepen in douches en toilet, brede deuren...) en zelfs met faciliteiten aan het zwembad om veilig te baden of te zwemmen. De lijst is te lang om hier op te sommen, ik denk dat je best navraag doet in uw reisbureau én vooral zelf eens opzoekt welk hotel u het beste zou kunnen dienen. In de luchthaven is er opgeleid personeel om minder mobiele personen te helpen van het vliegtuig tot op de transferbus, dus dit geeft ook geen probleem. Er zijn ook taxibusjes waar u met de rolstoel in kan, maar deze dienen op voorhand gereserveerd te worden.

Een reis naar het buitenland voor minder mobiele mensen of personen met een handicap vraagt wat meer voorbereiding en opzoekwerk. Ik hoop dat ik hierbij al wat informatie kon geven. Voor hotels, appartementen of vakantiehuizen stuur ik u liever door naar reisbureau's die veel beter op de hoogte zijn. Ik denk wel dat Benidorm als vakantiebestemming één van de beste keuzes vormt. De stad is al tientallen jaren koploper als bestemming voor oudere mensen, maar ook personen met een handicap en minder mobiele mensen. Elektrische scooters en rolstoelen zijn er een evidentie geworden in het straatbeeld en dat maakt het alleen maar comfortabeler voor de persoon in kwestie en zijn partner.

Voor meer informatie en contactgegevens over "Benidorm Accessible beaches" kan u verder lezen op deze PDF: http://en.visitbenidorm.es/bd/archivos/archivo521.pdf

Lees ook: Benidorm helpt blinden en slechtzienden
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Rolstoelen en electrische scooters huren
Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Hotels en appartementen

3 opmerkingen: