Huisdieren mee op vakantie

Een vraag die ik veel in mijn mailbox krijg, gaat over het meenemen van huisdieren naar Benidorm. Voor kleine vakanties vormen Fifi, Tijgertje en Coco geen probleem, meestal kunnen ze terecht bij familie of vrienden en zelfs dierenpensions. Maar personen die een lange tijd naar Benidorm trekken, emigreren of overwinteren, stellen zich vaak de vraag of men zijn geliefde huisdier zomaar mag meenemen. Laten we dit  eens nader toelichten. Ik heb een indeling per huisdier gemaakt. Natuurlijk vermeld ik slechts de populairste huisdieren. Indien u een ander huisdier hebt, kan u steeds navraag doen bij de Nederlandse ambassade in Spanje of bij uw eigen dierenarts.

Honden: Uw hond moet ouder zijn dan 3 maanden, gechipt met paspoort en ingeënt tegen rabiës. Hou er rekening mee dat je pas 21 dagen na de inenting de grens over mag! Bepaalde 'agressieve' hondenrassen mogen Spanje niet binnen en sommige andere rassen dienen een muilkorf te dragen in het openbaar. In de auto mag de hond natuurlijk niet los. Voorzie in een afgesloten ruimte achteraan de auto, een kennel of een honden-autogordel.
Bedenk u wel dat in Benidorm uw hond niet echt graag gezien is. Hoewel er stilaan een kentering is, worden honden nog steeds niet echt aanvaard; u moet de hond steeds aan de leiband houden. U dient ook zakjes bij te hebben om het gevoeg op te kuisen en een flesje water dat je dient te gebruiken als de hond ergens tegen geplast heeft. In de meeste restaurants en winkels zijn honden niet welkom, ook niet op het strand en in de lokale bussen! Op de tram zou het wel mogen als uw kleine hond in een tas zit en geen overlast veroorzaakt.

Katten en fretten: Katten en fretten dienen eveneens een chip en paspoort te hebben. In de auto kan een kat in een kennel(bench).
Ga voor de afreis met uw kat/fret naar de dierenarts om zeker te zijn dat het gezond is.

Zowel honden als katten kunnen in het vliegtuig. Onder 5 kilo mogen ze mee in de cabine in een volledig afgesloten draagtas of kennel. Weegt uw hond of kat meer dan 5 kilo, moet uw huisdier in het vrachtruim. U moet voorzien in een kennel waar het dier in kan staan en kan ronddraaien. Blindengeleidehonden of hulphonden mogen altijd gratis mee in de cabine.

Knaagdieren: Voor knaagdieren zoals konijnen, hamsters en cavia's is het voldoende om een geldige gezondheidsverklaring te laten opstellen bij de dierenarts. Denk er wel aan dat sommige knaagdieren niet goed tegen de hitte of temperatuurschommelingen kunnen!

Vogels: Kanaries, vinken, duiven, parkieten en papegaaien hoeven net als bij knaagdieren slechts een gezondheidsverklaring van de dierenarts te hebben. Indien u een vogel mee in het vliegtuig wil nemen, moet u navraag doen bij het reisbureau of bij de vliegtuigmaatschappij. Normaal gezien kan u de vogel mee in de passagierscabine nemen indien u een goed afgesloten transportkooi hebt.

Andere: Voor vissen, reptielen en amfibieën telt eveneens de gezondheidsverklaring, maar neem eveneens contact op met de ambassade en uw dierenarts om verder te informeren! Bepaalde soorten zijn verboden!

TIPS: bereid uw vertrek goed voor! Stel uw huisdier op zijn gemak en zorg dat er steeds water en bv. bij vogels eten direct ter beschikking is. Zorg ervoor dat zijn favoriete speeltje mee in zijn kooi of kennel ligt. Als u met de auto gaat, hou er dan rekening mee dat uw dier nooit gevaar voor overhitting loopt.
Bedenk ook dat u naar een andere cultuur reist. In Spanje zijn ze misschien helemaal niet zo tuk op uw dierlijke vriend! Zo zijn honden verboden op stranden en weigeren ze haast elk huisdier de toegang tot een café en restaurant. Natuurlijk hoef ik niet te vermelden dat haast geen enkel hotel of huurappartement huisdieren toelaat.
Het belangrijkste is de gezondheid van uw huisdier. U moet zich niet de vraag stellen of u wil dat het dier mee reist, maar u moet steeds de vraag stellen of uw dier dit zou willen. Ik kan me voorstellen dat een nerveuze papegaai liever gewoon thuis blijft of logeert bij familie/vrienden. Ook de meeste katten passen zich maar zeer slecht aan in een nieuwe omgeving...


Voor meer informatie kan je altijd de Nederlandse ambassade in Spanje contacteren: 0034 93 363 54 20

Lees ook: Hondeneigenaars opgelet!
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Costa Blanca Algemeen
Lees ook: Interviews over Benidorm


Geen opmerkingen:

Een reactie posten