Excursie naar het eiland Tabarca

In de jachthaven van Benidorm hangen verschillende borden met excursies naar 'het Pauweneiland'. Naast deze borden vindt men ook reclame voor excursies naar het minder bekende eiland 'Tabarca'. Laten we deze reis eens ondernemen naar dat mysterieuze eiland...

Het eiland Tabarca is een eind varen vanuit Benidorm, je zit ongeveer 1h15min op de boot. Dit is natuurlijk niet erg, want de boot vaart een eind vanaf de kust, zodat je een prachtig zicht hebt op de kustlijn van Benidorm. De cruise is al bij al heel aangenaam op een zonnige dag, want je kan natuurlijk ook buiten zitten.

Via de aanlegsteiger kom je op het kleine eiland aan. Voor je ligt het grote strand, aan de oostzijde heb je wandelpaden (grind) die de kustlijn volgen en aan de westzijde ga je in het versterkte dorpje. Al na minder dan een uurtje ga je beginnen denken: wat moet ik hier doen tot ik terug naar huis kan (van 11h tot 17h).

In het museum 'Nuevo Tabarca' leer je de boeiende geschiedenis van het eiland. Vroeger was het eiland voornamelijk een piratennest, een ideale locatie als basis om de kusten van Spanje te plunderen, tot de Spaanse koning Carlos III een oplossing vond. Een Spaans eiland voor de kust van Tunesië, Tabarqah werd geplunderd door de koning van Tunesië en de inwoners werden gevangen genomen. De koning van Spanje kocht deze gevangenen vrij en liet ze op het eiland voor de kust van Alicante wonen. Er werd voorzien in versterkingen zodat de piraten het niet zouden heroveren. In de hoogdagen had het eiland 1000 inwoners, die voornamelijk leefden van de visvangst. Heden wonen er tussen de 30 en 60 mensen die nog steeds vissen, maar nu vooral leven van het toerisme.

De geschiedenis is best interessant, maar het eiland komt nu vooral over als een toeristenval. Vanuit Benidorm, Alicante en Santapola en andere vakantieoorden meren grote en kleine boten vol toeristen aan. Op topdagen in juli en augustus zouden er meer dan 4000 toeristen op het eiland zitten. Best veel voor een eilandje van amper 1,5 kilometer lang en max 400 meter breed. Buiten het seizoen is het gelukkig véél rustiger. Dit moet ook, want om de atmosfeer van dit eilandje te bevatten, moet je het gevoel hebben in een haast verlaten dorpje te zitten.

Het dorpje is snel gezien. Gemotoriseerde voertuigen zijn er verboden evenals asfalt, dus je krijgt het gevoel in een dorpje uit het Wilde Westen rond te wandelen. Er zijn in het dorp weinig originele souvenirwinkeltjes, niet echt een winkelparadijs dus. Restaurants zijn er bij de vleet en hoewel het eten (visgerechten!) bijzonder vers en lekker is, zijn de gerechten nogal aan de prijzige kant. Geen echte aanrader voor budgetvriendelijke reizigers.

Aan de oostzijde kan je wat wandelen en de oude gevangenis bekijken, bijzonder want als extra hindernis had men een barrière van cactussen gemaakt, die je nog steeds kan bekijken. Rondom het eiland vind je kleine gezellige baaien met helder water waar je kan zonnebaden. De stranden zijn wel rotsachtig en wie in het water wil, draagt best plastic schoenen (croc's en degelijke) om verwondingen van scherp koraal of rotsen te vermijden! Neem zeker je snorkelset mee, want het eiland staat bekend om het glasheldere water rondom en de mooie plekken om te snorkelen.

Dat is het zowat. Je hebt het hele eiland nogal snel gezien en dan doe je maar zoals de rest van de toeristen, eten of zonnebaden... Wie zijn snorkel bij heeft, kan zich echter nog wel even bezighouden. Over het algemeen ga je na een tijd je gevangen voelen. Je moet wachten op de boot, dus daar zit je dan 'in the middle of nowhere'. Anders dan bij het Pauweneiland, want ook daar is niet veel te doen behalve het weggetje naar boven en de cafetaria, maar daar kan je wel vertrekken om het halfuur...

Al bij al, als je lange tijd in Benidorm zit, graag excursies doet, hoge prijzen je niet afschrikken (25 EUR voor de boottocht en dure restaurants) en je iemand bent die zich niet snel verveelt, dan is de uitstap best te doen.

Lees ook: Bezoek aan het pauweneiland
Lees ook: Costa Blanca
Lees ook: Excursies rond Benidorm
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Benidorm Actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten