met de auto naar Benidorm

De mailbox van de website wordt vaak overspoeld door specifieke vragen over Benidorm. Ik beantwoord alle vragen met veel plezier (in hoeverre ik ze kan beantwoorden), maar er is één vraag die nogal vaak terug komt: Is een autovakantie naar Benidorm goedkoper dan met het vliegtuig? Neen!

Parkeren kan in Benidorm nog slechts
in 'restruimte'
Dit antwoord moet genuanceerd worden; in sommige uitzonderlijke gevallen kan het blijken dat een autovakantie goedkoper is, maar de algemene tendens blijft dat een pakketreis -met vliegtickets inclusief- haast altijd goedkoper blijkt. Bekijk maar eens met een online routeplanner hoeveel brandstof je gemiddeld kwijt bent. Met een zuinige benzine-wagen ben je al snel 300 EUR kwijt aan de pomp. Daarbij moet je de tol rekenen, die ook aardig oploopt. Ook wie enkel zijn verblijf boekt, is goedkoper af als men apart een vliegreis boekt. Een vliegticket heen en weer naar Alicante kost vaak minder dan 100 euro en vanaf het vliegveld El Altet vertrekken bussen naar Benidorm aan een gunstig tarief.

Waarom opteren dan veel mensen voor een autovakantie naar de Costa Blanca? Voornamelijk de langere verblijvers die wat meer dan de stad willen zien, kiezen ervoor om met de wagen te gaan. Je hebt meer bewegingsvrijheid met je eigen wagen. Je kan dorpjes verkennen, de natuur van het binnenland ontdekken, citytrips doen naar Valencia, Alicante, Calpe... Dit kan je natuurlijk ook met een huurwagen, maar dat kost wat meer en sommige mensen durven niet rijden met een huurwagen.
Wie vliegangst heeft, kiest ook vaker voor een autovakantie, maar bedenk dat met de auto naar Benidorm reizen véél gevaarlijker is dan met een vliegtuig. Enkele doemscenario's: autopanne, ongeval, auto-inbraak of carjacking, in slaap vallen achter het stuur... Wie vliegangst heeft, kan beter kiezen voor een busreis. Dit laatste is trouwens aan te raden voor lange verblijvers wegens de gunstige tarieven, maar niet voor wie een weekje ertussen uit wil, want de afstand is zo groot (en de bussen rijden tergend traag) dat je langer in de bus zit, dan dat je in de badstad bent.

Parkeerplaatsen als deze aan het strand
worden zeldzamer én duurder
Met de wagen in Benidorm zitten is eveneens geen pretje. Je kan best een hotel/appartement vinden met beveiligde parking, alhoewel je daar meestal voor moet bijbetalen. Parkeren in de meeste straten in Benidorm is betalend geworden. Op sommige plekken kan je kan maximum betalen voor 2 uur parkeren. Bovenaan, ver weg van de oude stad en van het strand vind je nog enkele straten met 'witte zone' waar het gratis parkeren is. Let goed op dat je uw wagen reglementair parkeert, want ze zijn heel vinnig in Benidorm om uw wagen weg te takelen en dan ben je duurder af. Ik kan het niet genoeg benadrukken: de tijd dat je in Benidorm van het hotel naar het strand reed en van het strand naar het oude centrum om vlak voor het café te parkeren is absoluut verleden tijd. Je wagen in Benidorm weg krijgen is ongeveer vergelijkbaar met parkeren in het centrum van elke grote Europese stad.
Lees ook: Parkeermeters in Benidorm

Voor de personen die toch nog met de auto naar Benidorm willen, heb ik enkele tips die het waard zijn om te lezen:
- Maak een goede schatting van de kostprijs van de brandstof, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Je kan de brandstofprijs goed schatten via online routeplanners zoals 'Routenet' en daar je type wagen en type brandstof (diesel-benzine) aan te duiden.
- Stop vaak genoeg om de spieren eens te rekken en wat te slapen, je wil niet indommelen achter het stuur!
- Wordt je moe, zet dan de ramen open of de radio wat luider. De passagier kan de bestuurder helpen door zelf wakker te blijven en geregeld met de bestuurder te praten.
- Bijna alle GPS-systemen en routeplanners sturen de reizigers langst Brussel en Parijs, mijn ervaring heeft echter uitgewezen dat de route langst Luxemburg en Lyon iets langer, maar veel sneller is. Zorg wel dat je de weg op voorhand goed plant zodat je geen tijd verliest door verloren te rijden.
- Personen met een mobilhome of caravan kunnen kiezen om de snelweg af te gaan in Spanje en een heel stuk binnen door te rijden. Dit geeft soms spectaculaire zichten over de Middellandse Zee en de weg voert u langst prachtige landschappen en slaperige dorpjes.
- Kijk vooral op de parking van tankstations uit voor dievenbendes. Vooral in caravans en mobilhomes wordt frequent ingebroken. Laat de wagen niet te lang zonder toezicht en parkeer steeds op goed verlichte plaatsen waar veel mensen voorbij gaan.
- Probeer af te wisselen met uw partner, rijdt niet heel de weg alleen. Spreek met een ander koppel af om mee te rijden, zo heb je nog een extra paar bestuurders en kun je de kosten van benzine en tol delen.
- Neem eten en vooral veel drinken mee in een koelbox, zodat je de schandalige prijzen van de wegrestaurants en de winkeltjes aan tankstations niet hoeft te betalen!
- Vertrek bij voorkeur vlak na de avondspits (tegen 18-19u), dan kan je heel de nacht vlot doorrijden. Wie goed door rijdt, zonder overnachting, kan er vlotjes in 24 uur geraken. Dan heb je net genoeg tijd over om in te checken, te eten en nog over de strandboulevard te kuieren alvorens van je verdiende nachtrust te genieten...
- Specifiek voor personen met een handicap: Er zijn speciale parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap. U dient natuurlijk de invalidenkaart te bezitten. Er moet wel een kanttekening worden gemaakt. Zo veel plaatsen zijn er niet in Benidorm, en er zijn natuurlijk heel veel mensen in Benidorm die zo'n invalidenkaart bezitten en daarom zijn de plekken schaars en ik hoor op het internet dat het soms haast onmogelijk lijkt om er één te vinden waar nog geen wagen op geparkeerd staat.

Lees ook: Parkeermeters in Benidorm
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Benidorm als voorbeeld voor doordachte mobiliteit
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Costa Blanca /meer...
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Auto huren in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten