Benidorm, 10 redenen om er niet heen te gaan....

Benidorm wordt vaak gezien als een oubollige bestemming. Op websites, de televisie en in boeken wordt de badstad vergeleken met Blankenberge en Blackpool. De anti-reclame die Benidorm te slikken krijgt is nefast voor het imago van de badplaats in Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en België.
Op de website "vakantienieuws" staat een ludiek artikel met 10 redenen om niet naar Benidorm te gaan, laten we deze argumenten eens ontkrachten met de werkelijk...

1. Het is één betonnen massa.

Benidorm staat bekend om zijn wolkenkrabbers, maar het is net deze geconcentreerde hoogbouw die ervoor zorgt dat de directe omgeving van Benidorm natuurlijk is kunnen blijven. Je moet met de fiets maar net uit de stad rijden om geconfronteerd te worden met prachtige natuur en idyllische bergdorpjes. Het getuigt ook wel van hypocrisie om massaal naar een bestemming te trekken en nadien deze bestemming links te laten liggen omwille van de aantallen hotels. Door naar minder toeristisch ontwikkelde bestemmingen te trekken, zet je daar uiteindelijk ook de bewoners aan om hotels en horeca te beginnen...

2. Veel bejaarden in plaats van strakke lichamen op het strand.

Ik ga niet ontkennen dat er veel bejaarden naar Benidorm reizen, echter, de meeste ouderen gaan in het winterseizoen naar de badstad. In de zomerperiode heb je vooral de gewone vakantiegangers. Het imago dat Benidorm een bestemming is voor ouderen bestaat trouwens enkel in Belgïe, Nederland en Groot-Brittanië. In Spanje staat Benidorm eerder gekend als een hippe bestemming voor jongeren, en aangezien Spanjaarden 40 % van de toeristen uitmaken, valt het heus nog wel mee met grijze hoofden.

3. Hamburgers, schnitzels en frikandellen in plaats van authentieke Spaanse keuken.

Nog zo'n mythe over Benidorm. Er zijn meer dan 2000 horecazaken in Benidorm. Natuurlijk vindt u er Engelse en Duitse restaurants met frikandellen, Mcdonalds en Kentucky Fried Chicken. Maar je vindt er net zo goed typische Spaanse restaurants in verschillende prijsklassen. Het leuke van Benidorm is net dat je de keuze hebt tussen typische Paella en tapas of net gerechten die je gewoon bent. Niemand verplicht je naar Engelse restaurants te gaan. In Benidorm kan je kiezen hoeveel Spaanse cultuur je wil. Wil je een hele week eten zoals thuis, op het strand liggen heel de dag en 's avonds in Engelse pubs hangen of wil je de lekkere Spaanse keuken proeven, de geschiedenis van de Costa Blanca ontdekken en dorpjes verkennen. Die keuzevrijheid is net één van de grootste troeven van Benidorm.

4. Irritante verkopers op het strand en de Boulevard.

Ik weet niet waar de schrijver van dit artikel op reis is geweest, maar misschien vergist hij zich van bestemming. Irritante verkopers heb je in Turkije, Tunesië en Egypte, maar niet in Benidorm. Naast kledingwinkels heb je de goedkope winkels van de Aziaten. Deze personen verkopen veelal hetzelfde, maar wel aan spotgoedkope prijzen. Opdringerig zijn de winkeleigenaars echter nooit. In haast elke winkel laat men je rustig winkelen en zullen ze niet tussenbeide komen tot je erom vraagt. Ook op de Boulevard heb ik nog nooit last gehad van verkopers. Dit is trouwens verboden en hier wordt streng op gecontroleerd! Enkel op de markt durven de Afrikaanse verkopers nogal opdringerig worden, maar je wordt natuurlijk niet verplicht om de markt te bezoeken, de prijzen zijn er over het algemeen toch niet echt goedkoper dan de winkeltjes in de stad.

5. Verkeersdrukte in de stad met bijhorende uitlaatgassen.

Enkele straten in Benidorm zijn inderdaad aan de drukke kant. Maar de drukke wegen zijn op één hand te tellen. Zo heb je wat drukte in de av. De Europa, de av. del Rey Jaime I en de Av. Mediterraneo... Het oude stadsgedeelte is volledig autovrij en aan de voornoemde drukke wegen zijn zeer brede voetpaden, zodat je je nooit echt geconfronteerd voelt met het verkeer.
Wie deze stelling ooit heeft geponeerd moet wel in Mongolïe (dunst bevolkte land ter wereld)wonen, want ik denk dat de gemiddelde gemeenten in Belgie en Nederland veel meer last hebben van verkeer en uitlaatgassen. Benidorm wordt net aangeprezen aan astmapatiënten omwille van zijn gezonde luchtkwaliteit.

6. Als je in Benidorm rond loopt, zie je vooral chagrijnige bekken in plaats van mensen die het naar hun zin lijken te hebben.

Onderaan het artikel staat dat je het niet te ernstig moet nemen, dat het vooral met een knipoog is. Nou, deze stelling laat dat inderdaad zien. Ik ga net graag op reis naar Benidorm omdat iedereen er zo vriendelijk is. De Spanjaarden zijn altijd behulpzaam en in een goede bui. Ook de toeristen in Benidorm zijn alles behalve chagrijnen. Ik ben al naar veel plekken gereisd, maar nergens zoveel en zo'n leuke contacten gelegd als in Benidorm.

7. Internationaal vermaak, een gezamenlijke munt, obers die alle talen spreken, kamermeisjes uit Noord-Afrika.... Spanje is ver te zoeken in Benidorm.

Zie het antwoord op vraag 3. In Benidorm beslis je zelf hoeveel Spaanse cultuur je zelf wil opsnuiven. Trouwens, de meeste mensen die dit argument gebruiken tegen Benidorm-toeristen gaan zelf naar Tunesië of Turkije om in een All-in hotel met privé-strand te verblijven....

8. Parkeren in het centrum is een ramp.

Nogal hypocriet om eerst te zaniken over het verkeer en daarna te zeuren over parkeerplaatsen. Er is inderdaad een probleem met parkeren dicht bij het strand en het centrum, maar ik vind dat autoverkeer in Benidorm niet verder aangemoedigd moet worden. Trouwens, voor wie met de auto naar Benidorm reist is er meestal geen probleem, de meeste hotels hebben eigen parkeerplaatsen.

9. De hotelkamers -en appartementen op de mooiste locaties zijn vaak oud, versleten en klein.

Ondanks dat er een inhaalbeweging is, klopt het wel dat sommige appartementen nogal te wensen over laat. Goed informeren op bv reisbeoordelingssite's is hier de boodschap. In een overaanbod als in Benidorm is het logisch dat er een paar slechte tussen zitten, maar over het algemeen valt de kwaliteit goed mee. Een 3 sterren hotel is vergelijkbaar met de meeste 4 sterren hotels in andere goedkope vakantieoorden.


10. Het is een stad die vooral schittert door het vele neon, de goedkope souvenirs uit China en het vele goud dat een redelijk deel van de toeristen hier om hun nek draagt.

Het is een feit dat Benidorm een budget-vakantie kan zijn. De winkeltjes verkopen kleding, schoenen en prullaria aan belachelijk lage prijzen. De cafés hebben bier en tapas aan 1 EUR en veel restaurants bieden menu's van 5 en 6 EUR aan. Het klopt ook dat goedkope bestemmingen vaak andere toeristen aantrekken dan bijvoorbeeld dure luxe-cruises. Ik vind dat trouwens helemaal geen negatief punt..


Het is niet mijn bedoeling om Benidorm op te hemelen als dé beste vakantiebestemming, want dit heeft vooral met eigen smaak en verlangens te maken. Ik vind gewoon dat Benidorm al deze anti-reclame en vooroordelen niet verdient. Zij die het felst reageren tegen Benidorm, zijn er meestal zelf nog niet eens geweest...

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: hotels en appartementen
Lees ook: Costa Blanca Algemeen
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: verhalen van bezoekers

4 opmerkingen:

 1. Het Spaanse eten is heerlijk. Hollands kun je thuis genoeg eten, ga eens naar Andaluz restaurantje in de Calle Ibisa in Benidorm!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het leven in benidorm is uitstekend.goed weer het hele jaar door.Goed eten genoeg voorzieningen,alles geconcentreerd,uitstekende mogelijkheden om te wonen en werken in een ontspannen en relaxte omgeving. geen onnodige stress gedoe zoals in nederland vaak t geval is.Wees blij met weinig en je bent al rijk met een goede gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Diegene die dit stuk hierboven heeft geschreven heeft alle punten goed verwoord. Wij zijn oudere overwinteraars in Benidorm en komen daar nu voor het 4de jaar en het bevalt ons Uitstekend |!!!
  Heerlijk om daar te mogen vertoeven - Ga er eens heen en ontdek zelf alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij komen hier al 10 jaar het laatste jaar zijn er wel veel Engelsen bij gekomen die veel lawaai kunnen maken nu is het maand mei en zeer warm gehad morgen reizen we terug benidorm is wel goed voor andere dingen mooie hotels lekker eten enz .......

  BeantwoordenVerwijderen