Polop

Polop is een bus -of fietsrit verwijderd van Benidorm. Het kleine sfeervolle dorpje heeft een unieke stijl en een bezoek -of een tussenstop- is zeker aan te raden...


Het dorpje Polop

Ik herinner me nog als gisteren de ritten naar Polop met mijn opa. Vol enthousiasme vertrokken we vanaf zijn vaste plek in camping Villasol op een missie naar drinkwater. Steeds gingen we in de ochtend, om de middaghitte voor te zijn. In het heuvelachtige binnenland kronkelde, steeg en daalde de weg. Aangekomen te Polop ging de kofferbak open en namen we de plastic watertanken van 20 liter. Deze werden gevuld met, volgens de wijze man, het zuiverste bergwater van Spanje. Als jonge knaap was ik zo onder de indruk dat ik werkelijk geloofde dat de bron Font dels Xorrets magische krachten bezat…
Het dorpje Polop bevindt zich in het achterland van Benidorm en Altea. Het is hoger gelegen dan de kuststeden en heeft daarmee een prachtig uitzicht helemaal tot aan de zee. Het dorpje is typisch voor het binnenland van de regio Alicante; een mooi kerkje dat zijn bescheiden toren boven de huisjes steekt, een -grotendeels verdwenen- Arabische vesting en witgekalkte huisjes met traliewerk voor de ramen. Wat Polop boven de andere landbouwdorpjes van het binnenland doet uitblinken is zijn ligging nabij de grote toeristische badplaatsen en zijn bekende bron Font dels Xorrets.


De verschillende werken van
Gabriel Miró
Polop is gunstig gelegen op de weg naar zowel guadalest als naar de watervallen "Fontes de Algar". Dit maakt Polop een ideale stop na het bezoeken van deze toeristische highlights. Polop zelf richt zich ook naar het toerisme met een mooi opgekalefaterd oud stadje, een mooi plein om de omgeving te aanschouwen, de mooi onderhouden "Calvarieberg" naar het kerkhofje boven aan het plein en vooral de nagedachtenis van Gabriel Miro (187-1930).
Deze laatste is een schrijver die geregeld afzakte naar Polop. Hij vond er inspiratie om te schrijven over het zware plattelandsleven. Vooral de romans "Años y Leguas" en "Huerto de Cruces" zijn geïnspireerd op het achterland van de Costa Blanca. Polop eert de belangrijke (doch in de Benelux onbekende) schrijver met een gratis museum. Het gebouwtje is vlak naast de bekende bronnen, en herbergt eveneens het bureautje van toeristische informatie. De vriendelijke medewerker gaf ons uitgebreid informatie en een kaartje van Polop en bood ons vriendelijk aan het museum te bezoeken. Er hangen zwart wit foto's, en er zijn handgeschreven werken van Miró. Maar ster van het museum is het herenhuis zelf met prachtige oude meubels, kleurrijk glas-in-lood ramen en een uitzicht op de befaamde bronnetjes.
221 waterbronnetjes met het lekkerste
helderste water uit de streek...

Na het museum werd het tijd om de waterbronnen te bekijken. Er zijn er maar liefst 221 (!) op het pleintje. In mooi tegelwerk heeft men alle wapenschilden van de dorpen en steden van de Marina Baixa boven de bronnen geplaatst. Het kristalhelder stromend water in de felblauwe vergaarbak is een ideale plaats om mooie foto's te nemen. Verder opwaarts kun je wandelen naar de oude stad. Verwacht er niet veel van, slechts enkele straatjes tot aan een mooi kerkje. De boel voelt heel slaperig (maar authentiek!) aan. Bovenaan de oude stad, achter het kerkje is parkeerplaats voor de tweede bezoekerstrekker in Polop (naast de bronnetjes), namelijk de kruisweg tot aan het kerkhof. Jammer genoeg rijden veel bezoekers tot aan deze parkeerplaats om van daar uit de kruisweg te wandelen. Ik kan begrijpen dat dit vervelend moet zijn voor de bewoners van de smalle stegen? De kruisweg gaat over gladde kasseien (opgepast bij vochtig weer) zigzaggend omhoog. Het is geen echte zware beklimming hoor. Bovenop het heuveltje heb je een spectaculair zicht over Polop en het agrarische achterland en héél de regio Benidorm, Altea, Albir, Alfas del Pi... Werkelijk een zicht om stil bij te worden, net als Gabriel Miro 100 jaar geleden onder de indruk was (toen moest het nog spectaculairder zijn omdat er veel minder bebouwing was). De vesting stelt weinig voor. Men zou al veel fantasie moeten gebruiken om hier een fort in te zien. Slechts wat stenen en muurtjes en cisternes. Op de oude vesting is een kerkhof dat diende tot 1945. Het loont de moeite om te bezoeken, want er zijn her en der panelen met lyrische uittreksels uit de boeken van Miró. Hoewel enkel in het Spaans, kon ik de wel geplaatste borden en de mooie teksten waarderen! Ik kreeg een enorme zin om een boek van Gabriel Miró aan te schaffen. Onderweg naar beneden moet je toch zeker eens halt houden bij het café/restaurantje op de heuvel. Het biedt hetzelfde fenomenale zicht over de kustlijn, maar dat onder het genot van een koffie of een wijntje en lekkere tapas.Bovenop de Arabische vesting
(waar nog weinig van te zien is)
Bij het buiten rijden zocht ik verwoed naar een boekenwinkeltje... maar heb er geen enkel gevonden. Jammer dat men in de toeristische informatie geen boeken van de schrijver zelf verkocht! Achteraf zocht ik een vertaald werk van Gabriel Miró's Años y Leguas, maar deze zou zelfs geen vertaling gehaald hebben. De bibliotheek bezat 0 boeken van de bekende schrijver en ook de tweedehands boekenwinkels konden me niet helpen. Uiteindelijk heb ik een website gevonden waar het boekwerk in het Spaans in PDF gratis af te drukken was. Ik ben er net in begonnen, maar het Spaans is van een moeilijk niveau, dus ik zal het niet meteen uitgelezen hebben. Een boekbespreking volgt zodra ik hem uit heb!

Praktische informatie


- Het dorpje Polop is gemakkelijk te combineren met een attractie uit de buurt. Bv in de ochtend naar Guadalest en wanneer het daar te druk wordt op de middag, kan je stoppen in Polop alvorens terug naar Benidorm te rijden. Hetzelfde als je de watervallen van Algar wil bezoeken.Fietsinfrastructuur is erg verbeterd!
Haast overal rijd je gescheiden van
het verkeer.
- Met de huurauto ben je snel en vlot in Polop, er is parkeerplek genoeg. Ook met de bus nr 16 naar Guadalest en bus nr 18 naar Fuentes de Algar geraak je er zonder problemen. Let wel op; deze bussen rijden niet heel frequent, dus plan uw trip op voorhand. Meer vrijheid heb je met de fiets. Tot in Polop is het fietspad enorm verbeterd. Haast overal (behalve door La Nucia centrum) rijd je gescheiden van het autoverkeer. Let wel dat de route haast de hele weg lichtjes stijgt. Vooral in het heen fietsen zul je dus geregeld op de trappers moeten staan. Onderweg kom je enkele supermarkten, cafés en winkels tegen om te verpozen of water te kopen...
TIP. Ga je met de wagen of fiets naar Polop? Stop dan even aan de mooie waterval van La Nucia (tenminste als ze niet droog staat)
In mijn herinneringen was Polop een slaperig, authentiek dorpje. Schiet mijn geheugen te kort, heb ik mijn herinneringen teveel geromantiseerd, of is de bouwwoede in La Nucia en Polop maar iets van de laatste 10 jaar? Overal langst de weg naar Polop vindt je nieuwbouwappartementen -en villa’s, supermarkten en winkelketens. Wie ongerepte natuur wil zien en échte slaperige dorpjes, moet wat dieper het binnenland in rijden. Wie echter naast deze verstedelijking kan kijken, of met de fiets een tochtje wil maken vanuit Benidorm, loont Polop zeker de moeite. Vergeet een lege plastic fles niet, voor het sprankelende water uit één van de 221 monden van de bron.

Onderaan nog een aantal sfeerfoto's van mijn laatste trip (2017) naar Polop.
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Altea
Lees ook: Algar watervallen nabij Benidorm
Lees ook: La Nucia bezoeken

Polop bekeken vanaf de rand van La Nucia.
Het mooie museum werpt je terug in de tijd...
Elke stad en dorpje in de Marina Baixa heeft zijn wapenschild
 boven de waterbronnen.Sprankelend water.. 
Het oude gedeelte van PolopOp dit stemmig plein speelt zich het leven af
en vind je verleidelijke restaurants

felle kleuren in het oude Polop

De kerk en de parking voor de Kruisweg...

Op het kerkhofje bovenaan de heuvel vind je geregeld teksten
uit de boeken van Gabriel Miró
Spectaculaire vergezichten over het agrarische land
voorbij Polop.

Zicht op Polop en de omringende bergen vanaf de Kruisweg.

Vanuit het restaurant op de heuvel kan je zien tot in Altea en
de Middellandse Zee.

De slaperige oude kern nodigt uit tot mooie foto's.

Het mooie centrum van Polop.
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Altea
Lees ook: La Nucia bezoeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten