Excursie naar Villena

Het kasteel van Villena
De meest populaire bezienswaardigheden zijn allang uitgeput voor deze blog en in mijn queeste om nieuwe pareltjes te ontdekken, moet ik me soms wat verder van de bekende plekken verwijderen. Deze excursie is dus voor de meerwaardezoeker die de welgekende paden van de Costa Blanca allemaal afgevinkt heeft en op zoek is naar iets anders.

Villena ligt in het binnenland achter Alicante. Wie niet over een huurwagen beschikt, kan best de tram nemen tot in Alicante en daar met de trein nog enkele haltes te sporen. Niet echt een eenvoudige verbinding dus. Villena is een betrekkelijk klein stadje, onopvallend ware het niet dat een echt bijzonder kasteeltje heeft.

Het merendeel van de steden in de buurt, zoals Sax of Xativa heeft wel een versterking, een kasteel vaak op een heuvelrug aan de rand van de stad die vaak deel uitmaakte van de stadsmuur. Villena heeft een kasteel dat het best vergeleken kan worden als een soort kruisvaardersburcht, en dat maakt het uniek in zijn weidse omgeving.

De schat van Villena
Het was dat aparte kasteeltje dat er toe leidde dat we die bewuste dag afzakte naar Villena en niet naar de omringende - eveneens mooie - dorpen en steden. Zoals gezegd was Villena op een aangename treinrit van Alicante. Eens toegekomen volg je gewoon de pijlen naar het centrum van toeristische informatie. Daar verkregen we een voordelig combiticket voor de belangrijkste bezienswaardigheden en konden we aan de overkant van het pleintje (Plaza Santiago) het eerste museum binnen gaan. Het archeologische museum bevat allerlei artefacten uit de rijke geschiedenis van de stad en is best interessant om door te lopen. Zeker ook omdat de bewaarder van het kleine museumpje ons heel enthousiast uitleg bleef verschaffen, ook al gebaarde we dat we hem niet echt verstonden. In de kleine ruimte bevinden zich allerhande artefacten zoals wapens en oude vazen.... Maar de echte reden om dit museum te bezoeken is de befaamde "schat van Villena". De schat wordt met de nodige waardigheid geïntroduceerd aan de bezoeker. Eerst is er een introductiefilmpje en dan pas wordt zeer plechtig de zware safe geopend waarin de schat zich bevindt. De schat bestaat uit een hoop flessen, schalen en armbanden uit puur goud uit het Bronzen tijdperk (1000 v.C.!). Eerlijk: We waren ferm onder de indruk van dat blinkende goud vol met prachtige motieven!

Na de schat werden we door de enthousiaste museummedewerker doorverwezen naar het kasteel, want de begeleidde Engelstalige tour zou er gaan beginnen. We vonden uiteindelijk het museumgebouw waar we verwacht werden. We moesten er blijven wachten en namen gebruik om ook daar het cultuurhistorisch museumpje van Villena rond te kuieren. Plots werden we verteld dat de gids op ons wachtte aan de toegangsdeur van het kasteel, dus moesten ons tot daar reppen. De gids aldaar was niet van het spontane niveau als de bewaker van het archeologische museum. Er waren twee Spaanse koppels waar de gids druk mee praatte. We voelden ons een beetje een stoorzender en dat werd bevestigd toen ze ons gewoon lopen stuurde; ze wees ons op de pijlen met een wegwerpgebaar, terwijl ze de andere koppels meenam voor een privétour. Geen nood, er hingen borden met Engelstalige uitleg en ik doe zulke bezoekjes toch graag op mijn eigen snelheid. Het kasteel is niet erg groot, maar wel interessant vanuit historisch-militair perspectief. Ook is het leuk dat je zowel op de buitenste ring als binnenin kan wandelen en heel de donjon tot bovenin kan bezoeken. Het pad doorheen het hele kasteel is netjes uitgestippeld, met her en der degelijke informatie om alles te interpreteren.
Op de top van het kasteel van Villena
Je bent toch een uurtje zoet in het kasteel, zeker als je wat blijft genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de toren. Ook de oude stad rond het kasteel is de moeite om rond te wandelen. Je kan er mooie foto's maken van de pittoreske trappen en steile steegjes. Verwacht er echter niet teveel van; de oude stad is best klein. Men kan in Villena nog duidelijk zien dat de oude stad voornamelijk arme mensen huisvestte in de voorbije decennia, maar dat de rollen stilaan aan het omkeren zijn. De steden willen de oude centra renoveren, niet in het minst om de toeristen, en welstellende mensen hebben terug interesse in de karaktervolle woningen van het oude centrum, en hebben geld om die op te knappen. Op de meeste plekken waren de straten net gerenoveerd en stonden meerdere huizen in de stellingen of kregen net een nieuwe laag verf. In Alicante is de heropleving van de oudere wijken zoals Santa Cruz al een feit; in Villena was ze tijdens ons bezoek nog lang niet voltrokken. Ook dat gaf mooie plaatjes.

We gingen iets eten in een lokaal restaurantje in de Calle de la Corredera. We zoeken altijd een typisch restaurantje uit en dit was daarop geen uitzondering. Het typische jaren '70 interieur met glimmende inox, spiegels aan elke muur en tientallen plafondventilators bracht ons in de juiste sfeer. Een beeldbuis-televisie stond loeihard, Spaanse oudjes zaten te kaarten, en aan de bar hingen enkele mannen koffie te drinken en luidop politiek te bespreken; hier zaten we goed! De dagmenu kostte een verbijsterende 8 EUR en daar zat een driegangen menu in met een consumptie en zelfs een vegetarisch alternatief! We aten ons buikje rond met eerlijke gerechten.
Verder is Villena een wat stille stad. Het is er niet druk en hoewel er enkele winkeltjes zijn, is het allemaal niet erg veel of bijzonder. We hebben nog wat gewandeld, een terrasje gedaan in een populair café waarbij we een paar keer werden aangesproken door de vaste cafégangers, en uiteindelijk namen we tevreden de trein terug naar Alicante.

Onderstaand nog enkele foto's van de excursie

Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Alicante
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Turron zoeken in Jijona / Xixona

Het archeologisch museum van Villena

Een mooie Iberische buste, in de stijl van de Dame van Elx

Detail van de "Schat van Villena"

Het archeologisch museum is gehuisvest in dit markante gebouw

Kasteel van Villena

Uitzicht vanaf het kasteel van Villena

Op de top van het kasteel van Villena

In de Donjon van het kasteel van Villena

Muurschildering in het kasteel van Villena

Je kan over de buitenste muren heen lopen

De "hoekige" vorm van het stevige kasteel van Villena

De oude stad van Villena

Pittoreske stegen in Villena

De mooie oude stad van Villena heeft verborgen plaza's

Klein bronnetje in de oude stad;

Mooie gerenoveerde plazas in de stad

De stierenarena van Villena is volledig overdekt en is
een multifunctionele ruimte geworden.

Een moderne kijk op de stierenarena met dit aanbouwsel

De oude stad van Villena kent veel trapjes

Steile steegjes in de oude stad. De huizen wachten op renovatie

De oude stad van Villena

De oude stad van Villena

De oude stad van Villena

De winkelstraat is niet erg boeiend, alhoewel je
er toch originele boetiekjes vindt.

Het mooie theatergebouw van Villena
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Alicante
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Turron zoeken in Jijona / Xixona

Geen opmerkingen:

Een reactie posten