Einde van de Mojiteros?

Het was geen fantastische week voor Benidorm. Criminelen leken de bovenhand te halen, eerst in een documentaire, daarna in een baldadig gevecht tegen de politie. Gelukkig wordt er nu wel streng gereageerd. Een tijdelijke pleister, of een nieuw beleid?

Vorige week kon heel de Spaanse bevolking een documentaire zien over de donkere kant van Benidorm. Prostituees, het balletje-balletje spel, de buitenwippers, en vooral de Mojiteros. Voor wie de laatste jaren niet in Benidorm is geweest: De mojiteros zijn de irritante cocktail-verkopers op het strand. Ze wandelen rond en schreeuwen continue de namen van cocktails in de hoop om je te verlekkeren tot een aankoop. Velen hebben er geen problemen mee, maar toch is het verkeerd. De cocktails worden in erbarmelijke hygiĆ«nische toestanden gemaakt (gewoon op straat tegen een boom, achter een wagen). Het ijs, fruit en limonade liggen er in de wagens in de zon en dat kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid! En het is oneerlijke concurrentie. De bars en winkels aan het strand moeten enorme bedragen neertellen voor hun huur, terwijl deze illegale verkopers hun klandizie proberen af te nemen... 

"Mojitero" Benidorm
Uit de documentaire bleek duidelijk de lak die "Mojiteros" hebben aan de politie. Ze vertellen ronduit hoe ze hun cocktails maken en mensen oplichten. Ze toonden voor de camera's fier hun opbrengsten en hoe ze de politie steeds een hak zetten. Ook bij de balletje-balletje spellen, waar men mensen oplicht met een gokspelletje, was het duidelijk dat er geen angst was voor de politie. Als ze worden betrapt wordt enkel de kartonnen doos (die ze als tafel gebruiken voor het beruchte spel) in stukken gescheurd. Binnen twee minuten staan ze opnieuw mensen op te lichten met een nieuwe doos. De grootste vijand van de balletjes-oplichters zijn de toeristen zelf, weinigen laten zich nog inpakken door de zigeuners...

Dat deze criminele groepering (haast alle bedelaars, mojiteros en balletjes-oplichters zijn familie of wonen samen) zich oppermachtig voelde werd vorige week duidelijk toen een gepakte cocktailverkoper uithaalde naar de politie. Meteen kwamen er een twintigtal (!) dieven zich aansluiten tegen de agenten. Resultaat: een aantal agenten hebben goed slaag gekregen en drie mojiteros zijn gearresteerd.

Het voorval heeft ook zijn positieve kant: er zijn op het Levante strand geen cocktailverkopers meer te vinden en de politiemacht is overduidelijk aanwezig. Aan ieder kruispunt aan het strand staan er politieagenten!
Nu is het afwachten wat er gaat gebeuren: Zijn de ogen geopend bij de burgemeester en zal er een scherper toezicht blijven? Zullen de mojiteros harder bestraft worden? Zullen ze eindelijk die dievenbende (iedereen weet trouwens waar ze wonen) aan pakken? De ogen zijn op Benidorm gericht!

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Blog / Column

Geen opmerkingen:

Een reactie posten