Bezoek aan de markt 'El Cisne'

We wilde deze vakantie de 'El Cisne' antiekmarkt bezoeken op een minder goede dag. Gedurende twee weken was er echter geen wolkje te bespeuren aan de blauwe hemel, dus zijn we op een prachtige donderdagochtend alsnog vertrokken naar deze markt.

El Cisne is op een korte tijd uitgegroeid van een soort antiekwinkeltje aan een drukke baan, tot een heuse markt waar veel toeristen naartoe gaan. El Cisne ligt niet in het centrum van Benidorm en is te voet haast niet te bereiken (enkel voor de héél sportieve wandelaars). Het bevindt zich op de baan tussen Benidorm en Altir/Altea, de Av. de la Comunitat Valenciana. De markt is open van 10u tot 15u en enkel op donderdag, zaterdag en zondag. Met een huurauto geraak je er snel en er zijn parkeerplaatsen voorhanden. Even snel ben je met de Llorente bus 10. Je kan de bus op verschillende plaatsen in Benidorm nemen. Wij hebben ze genomen op de Av. del Mediterraneo aan het grote kruispunt waar ook de Belroy zich bevindt. Op deze baan zijn er verschillende bushaltes waar de 10 stopt en ook enkele waar de bus NIET stopt. Kijk dus op het bord naast het bushokje. Je neemt de bus richting Altea, dus moet je wachten aan de kant het dichtst bij het strand. De bus rijdt om het kwartier (zondags om de 20 minuten) dus je hoeft zeker niet op voorhand te plannen. 

De bus nr 10 naar 'El Cisne'
Je betaalt een enkeltje bij de chauffeur (1.50 EUR per persoon) waarbij je gewoon El Cisne als bestemming aangeeft. Als je niet weet waar af te stappen, ga dan ergens zitten in de buurt van de chauffeur, want het is niet heel duidelijk waar je eraf moet. Je merkt wel dat je op de grote baan zit en dan is het opletten voor een Citroën garage. Als je deze gepasseerd bent, dan moet je de volgende halte afstappen. De halteplaats is vlak voor de ingang van Camping Benisol. Normaal gezien stappen er nog mensen af (voor Benisol en El Cisne), maar dit is geen garantie, dus als je het echt niet weet, vraag of de chauffeur u kan verwittigen.
Hier stopt de bus vanuit Benidorm, vlak voor de ingang van
camping Benisol.
Als je afgestapt bent, bevindt de ingang zich 100 meter verder op de baan. Op het internet lees ik dat je 2 EUR inkom moet betalen, maar wij hebben dit niet betaald. We hebben aan het hek geen persoon gezien (en we hebben er even rondgekeken want we wilde de boel niet bedriegen). Misschien waren we wat vroeg (markt opent om 10 en wij waren er om 10.20u) of is er geen inkom te betalen op donderdag?
De ingang van de 'El Cisne'-markt.
El Cisne bestaat uit twee delen. Een klein, gezellig hoeve-huisje dat vol staat met 'waardevol' antiek en een buitenmarkt met prullaria en de typische marktspullen als kledij en handtassen. Het huis is heel leuk om in te snuisteren, neem uw tijd en ga er twee keer rond, want er staat zoveel dat je gemakkelijk ergens over kan kijken. Zo zagen we pas na onze tweede toer door het huis een mooi bord (litho?) met een kunstige schildering van twee papegaaien. Dit was echter een afdruk van een bekende schilder aan de Costa Blanca en kostte 150 EUR. Na twijfelen hebben we het laten staan omdat we ertegenop zagen om het mee te zeulen naar huis. We hebben er toch wat spijt van, want het was een prachtig ding en aan de (Spaanse) deskundige uitleg van de dame aldaar die het vergeleek met andere werken van deze schilder (ik ben zijn naam vergeten) leek het inderdaad van enige waarde.

Antiekmarkt in het huis van El Cisne

Binnenin het huis van El Cisne
 Het huisje staat bomvol antiek (en ook rommel), maar je bent snel rondom gewandeld. Aan sommige internetcommentaren lijkt het wel een kasteel of enorme villa, maar dit is dus helemaal niet waar. Het is de grote van een gewone antiekwinkel. De buitenmarkt is veel minder interessant. Het deed me wat denken aan een vaste rommelmarkt in de Benelux. Kleding, prullaria, tweedehands gereedschappen en kookgerei, een enkel kraam militaria en boeken (Engelstalig en Spaanstalig) en DVD's. Niet meteen de moeite voor een toerist, of je moet al een echte rommelmarktschuimer zijn... We hebben de drietal gangen dan ook snel doorgewandeld. Mijn vriendin heeft nog een koopje kunnen doen, een (tweedehands?) handtas voor slechts 1 EUR en ik heb even blijven snuisteren bij de militaria.
Buitenmarkt van El Cisne
 We waren tweemaal door het huis gewandeld en vluchtig over de buitenmarkt en er was ongeveer een uurtje gepasseerd (om een idee te geven van de benodigde tijd). We zijn daarna nog even een koffie gaan drinken en het valt op dat de prijzen hier voor eten en drinken heel democratisch zijn. Dit in combinatie met live-muziek en shows, trekt natuurlijk vooral in de namiddag veel toeristen en vooral bewoners naar deze markt. Zo was er op deze bewuste donderdag een flamencoshow. Er stond echter geen uur bij en was ook niet van plan om enkele uren te wachten.
Gezellig terras in El Cisne
 Het terras is zeer groot en er heerst best een gezellige sfeer. Volgens de uitbaters komt het meeste volk natuurlijk na de middag en dan is er een gezellige drukte. We hebben er niet gegeten, maar het zag er allemaal redelijk hygiënisch en lekker uit.
De bus terug neem je gewoon aan de andere kant van waar je
uitgestapt bent. De halte is vaak druk omdat er ook mensen van
camping Benisol deze halte gebruiken om naar het centrum
van benidorn te gaan.
We zijn na onze koffie vertrokken. We wilde zeker niet heel de dag rondhangen op de markt, het weer was zo goed dat het strand lonkte. We namen de bus aan de overkant van de weg en stonden een kwartier later terug op de Av del Mediterraneo, klaar om op het strand te gaan liggen.

Besluit

Zou ik de antiekmarkt El Cisne aanraden? Ik had er eerlijk gezegd veel meer van verwacht. Ik dacht dat de markt groter zou zijn en dat de buitenmarkt interessantere dingen zou verkopen. Toch heb ik geen spijt van het bezoek. We waren na haast 2 uurtjes terug in Benidorm en ik heb mooie, antieke spullen in het huis gezien. Jammer genoeg is de antiekmarkt weinig interessant voor toeristen met beperkte kofferruimte. Je kan niet zomaar een schilderij of antieke kandelaar wegsteken in je koffer of handbagage. Ik raad de markt aan voor echte antiek -en rommelliefhebbers en voor wie een korte uitstap wil maken en eens iets anders wil zien. Je kan zoals ikzelf 's ochtends vertrekken en tegen het middaguur terug zijn, maar nog beter is het om bv vanaf 11u op het strand te liggen, tegen half 1 of 1 uur in de middag (als het dan toch te warm wordt voor de meeste Spanjaarden) de bus nemen en op de markt blijven kuieren en iets eten tot sluitingstijd. Dan ben je nog tegen 15.30u terug in Benidorm!

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het een hele nuttige informatie,bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op donderdag krijg je bij een drankje een bonnetje dat recht geeft op een bord paella voor 1,50

    BeantwoordenVerwijderen