Nieuw ecologisch winkelcentrum op komst!

Eergisteren kwam het heuglijke nieuws dat het nieuwe winkelcentrum er zal komen! Een ecologisch winkelcentrum met ruimte voor maar liefst 120 winkels, bars en restaurants!

Er waren al langer geruchten aan het rondgaan over een nieuw winkelcentrum aan de rand van de stad. Het La Marina winkelcentrum in Finestrat (kant Poniente) doet het danig goed - de winkels hebben alle invalswegen overgenomen - dat er zeker plaats is voor een gloednieuw winkelcentrum aan de andere kant van de stad.

Het winkelcentrum van het vastgoedbedrijf UNIBAIL zal een mix zijn een hypermarkt en bekende merkenwinkels op het gelijkvloers en de eerste verdieping. Op de tweede verdieping komen de bars en restaurants, en er is zelfs sprake van een cinema! Bijzonder is de belofte dat het een duurzaam winkelcentrum zal worden: Water en energie worden maximaal gerecupereerd, en men zal uitvoerig gebruik maken van lokale vegetatie om het een "groen" geheel te maken. Men streeft daarbij naar een ambitieuze doelstelling om de maximale kwalificatie te verkrijgen van het internationale keurinstituut BREEAM.

In Spanje, nog meer dan in de Benelux is er (verrassend gezien het klimaat) een echte winkelcentra-cultuur. In steden als Valencia of Alicante zijn er steevast een hoopje reusachtige winkelcentra aan de randen van het centrum. Haast meer dan het oude centrum, zijn deze winkelcentra de spil van het sociale leven. Er gaan geregeld concerten of activiteiten door en men hangt er gewoon graag rond.
Nieuw winkelcentrum in Benidorm van UNIBAIL

Waar komt dit nieuwe winkelcentrum dan? Wel, La Marina Shopping center is gelegen in Finestrat, aan het einde van het Poniente strand. Het meest logische is dan ook dat het winkelcentrum aan de Levante-kant zou komen. En dat doet het ook, namelijk aan het einde van de Av. de Europa, tussen de AP-7 en de N-332, dus tussen de autosnelweg en de lokale snelweg, naast de "peage" waar men Benidorm binnen rijdt. De locatie heeft zijn positieve en negatieve kanten. Ik had liever het winkelcentrum gezien binnen het stedelijke weefsel. Waarom geen herontwikkeling van het vervallen winkelcentrum "Clinica Europa"? Bestond er geen mogelijkheid om de enorme braakliggende gronden van en rond de markt te ontwikkelen?
Dit nieuwe winkelcentrum ligt buiten de stad en voor het merendeel van de toeristen ligt het te veraf om erheen te wandelen. Nu, dit is bij het La Marina shopping center ook het geval, en toch doorstaan ze de test. Zulke shopping centers richten zich namelijk niet in de eerste plaats op toeristen, maar eerder op welgestelde inwoners en de buitenlanders die in de tientallen urbanisaties wonen in de Marina Baixa. Die toeristen die toch graag de gekende winkelketens afstruinen, nemen in Benidorm gemakkelijk de bus en vinden verrassend vaak toch hun weg naar het winkelcentrum. Het verbaast me dat toeristen graag naar het indoor winkelcentrum gaan (waar je uiteindelijk grotendeels dezelfde merken vindt als in de Benelux) ook al is het heerlijk weer...
Positief aan de nieuwe locatie is dat het zich bevindt op een kleine afstand van het busstation van Benidorm, dus goed bereikbaar met verschillende lokale en internationale bussen, en binnenkort met de tram (nieuwe halte aan busstation in plaats van "Disco Benidorm"). En dus ook vlot bereikbaar voor de automobilisten....

Ik ben geen voorstander van "ringwinkels" en winkelcentra buiten de steden, maar in dit geval zie ik wel een positieve evolutie. Er was al langer vraag naar grote winkelruimtes in de Marina Baixa regio. Een winkelcentrum vervangt hierbij niet zozeer de boetiekjes in het centrum, als wel de grote baanwinkels op de drukke invalswegen. Die laatste lintbebouwing kan beter verplaatst worden naar een centrale locatie. Uiteindelijk trekt zo'n winkelcentrum ook veel wagens aan (boodschappen in de supermarkt), en men ziet die natuurlijk liever niet in het toeristische centrum binnen rijden.
Zal het centrum eronder lijden? Wel, het La Marina shopping center bewijst dat dit niet het geval is. Het centrum van Benidorm richt zich meer naar toeristen met kleine boetiekjes. Men weert bewust de grote retailmerken; er is haast geen plaats voor en men ziet liever lokale boetiekjes voor een meer gevarieerdere beleving. Jammer genoeg zijn er tussen de pareltjes van winkels ook veel van die Chinese/Indische rommelwinkeltjes, maar dat is natuurlijk de bluts met de buil. Men wil zelfs een beetje het oude centrum, de platgelopen "Passeig de la Carretera" een beetje ontlasten en daar ga ik volmondig mee akkoord. Het oude centrum, met zijn gezellige bars en pittoreske straten is al genoeg een aantrekkingspool, daarbij hoeven niet alle huizen ingepalmd te worden door winkeltjes...

Besluit? Ik ben zeer verheugd met de plannen. Mezelf zul je er niet vaak zien, ik ben geen fan van winkelcentra, noch van de mainstream winkelketens. Maar ik zal er ook geen last van ondervinden en misschien spring ik er wel af en toe binnen om een "cerveza" te drinken op het beloofde panoramische dakterras.

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: La Marina Shopping Center
Lees ook: Outlet Shopping Center te Alicante

Geen opmerkingen:

Een reactie posten