Complete renovatie Av. del Mediterraneo

De laatste make over van de hoofdas Av. del Mediterraneo is al meer dan dertig jaar geleden. De plannen die nu goedgekeurd zijn, overtreffen gelukkig alle verwachtingen!

Even dacht ik dat de grote renovatie gewoon een opsmuk zou blijken. Men schilderde dat gekke fietspad in het midden tussen de rijbanen (levensgevaarlijk!). Om de verwarring helemaal compleet te maken, maakte men van de busstrook een gemengde strook mét fietsers... (Ondertussen rijden de meeste fietsers op de brede voetpaden en ik geef ze daar geen ongelijk in). De Av. del Mediterraneo is op dit moment geen gezellige baan. Het is een verkeersas waar veel te snel wordt gereden en die veel te vaak wordt onderbroken door vervelende verkeerslichten. Bij mijn laatste vakantie keek ik over de schouder van de taxi-chauffeur(ster) en ik zag dat ze meer dan 100 km/h reed over de Av. de Europa en Av. del Mediterraneo!

Situaties die allemaal worden rechtgetrokken binnen enkele maanden. De plannen zijn niet minder dan spectaculair te noemen. Eén blik op de mooie renders toont een volledig andere straat dan die we gewend zijn. De inrichting van de straat is revolutionair te noemen: Er komen geen duidelijke lijnen of stoepranden meer. De gehele weg van gevel tot gevel wordt op hetzelfde niveau aangelegd. Kleuren en straatmeubilair moeten alle weggebruikers aanwijzen naar hun plek. Zo zullen de wagens het gevoel hebben in een 'autoluwe' zone te rijden en -hopelijk- hun snelheid aanpassen. Fietsers kunnen zich vrijer over de weg begeven en ook de voetgangers, die vaak minder mobiel zijn in Benidorm, hebben geen last meer van vervelende opstapjes en niveauverschillen. In een eerste fase komt het drukste stuk onder de sloophamer, namelijk vanaf Plaza de Hispanidad (dat ook volgens de nieuwe stijl wordt heraangelegd!) tot aan de Av. de Europa.

De kwaliteit van de te gebruiken tegels, het mooie straatmeubilair, de bijzondere verlichtingselementen en de plantsoenen, het ziet er allemaal duur en kosmopolitisch uit, een waardige renovatie van één van de hoofdassen in Benidorm. Nogmaals laat de stad zien dat ze gewaagde projecten steunen, dat ze meegaan met de tijdsgeest en dat ze keuzes durven maken (parkeerplaatsen zullen sneuvelen en het wagenvervoer is niet meer primair aanwezig). Chapeau, hoedje af, Benidorm! Als deze renovatie doorgaat, dan zet het de vakantiestad terug op de kaart!

Er zijn natuurlijk ook negatieve stemmen. Zo zijn er tegenstanders die vrezen dat fietsers in grote getallen langst de voetgangers zullen scheuren, of dat de wagens zich niet aan een normale snelheid zullen houden of plekken zullen vinden om toch maar fout te parkeren tussen het straatmeubilair... .

Ook is er de vraag of de verkeersafwikkeling nog wel optimaal zou kunnen gebeuren? Ik ben geen voorstander van de drukke autoweg, maar op dit moment is de breedte van de weg echt wel nodig voor het faciliteren van de tientallen lijnbussen die er halt houden en invoegen en de touringcars die van en naar de hotels rijden.

Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de makers van deze plannen rekening hielden met deze punten van kritiek en daar gepaste oplossingen voor gevonden hebben. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar die nieuwe wandelboulevard. Misschien zie ik je daar ook wel kuieren?

Maar wat denkt u van de nieuwe plannen van de Av. del Mediterraneo? Ik ben heel geïnteresseerd in uw mening! Geef hem gerust ongezouten in de reacties onder het artikel!

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Verhalen van Bezoekers
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Nieuwe wandelboulevard op komst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten