Veiligheid in Benidorm.

In dit lang artikel som ik de voornaamste manieren van misdaad en bedrog op die voorkomen in Benidorm. Het artikel is hoegenaamd niet bedoeld om af te schrikken. Integendeel. Aan de vragen per e-mail kan ik net afleiden dat veiligheid voor velen heel belangrijk is. Ik had al een artikel "veiligheid op het strand en in het water" gemaakt en laten we dit het logische vervolg noemen: tips en informatie om u veiliger te voelen in de stad zelf.

Eerst en vooral wil ik de pessimisten ongelijk geven: Benidorm is zeer veilig in tegenstelling tot steden en andere vakantiebestemmingen. Dit heeft er natuurlijk deels mee te maken dat Benidorm eigenlijk geen echte stad is. Er zitten eender wanneer altijd meer toeristen dan inwoners en dus heb je geen last van de typische grootstedelijke problemen. Maar dat betekend niet dat Benidorm gevrijwaard is van misdaad... Een vakantieresort dat veel ouderen aantrekt, trekt natuurlijk ook wel wat wolven aan. Een greep van mogelijke toeristen "scams" en tips hoe deze te voorkomen:

Balletje balletje spel. Dit is één van de bekendste zakkenrollerij in Benidorm en toch vallen er dagelijks nog mensen in de val. Met een geïmproviseerde tafel staan ze op drukke plekken met een spelletje; je moet raden onder welk van de drie dopjes er zich een balletje bevindt. Toevallig, net als jij voorbij komt, wint er iemand veel geld mee. Dit zijn natuurlijk allemaal acteurs (er staan er soms wel 6) die jou interesse willen opwekken. De domme toerist verliest echter altijd, want het balletje is verbonden met een touwtje en wordt uit de dop getrokken zodra je de juiste kiest... Ga er ook niet bij staan uit interesse want toeschouwers en twijfelaars worden vaak door de andere acteurs bestolen zonder dat ze het weten. Neem ook nooit geld in uw handen, want men grist het er gewoon uit! Wandel er in een grote boog rond. Ik heb hun woede eens op mij gehaald met mensen die wilde deelnemen te waarschuwen en foto's te nemen. Ik heb de benen moeten nemen en in een hotelreceptie moeten binnen lopen om veilig te zijn! Op de straathoeken rondom staan personen op de wacht en deze komen bijzonder agressief uit de hoek!
Time Sharing Dit komt minder tot haast niet meer voor; maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Men lokt je vaak met kraslootjes of een ander spelletje. Natuurlijk win je dat en de prijzen zijn meestal reizen of elektronica. Men geeft je het adres om je prijs te gaan halen of stuurt je er met een taxi heen. Die prijs zal je nooit zomaar krijgen, wel krijg je ellenlange informatie over timesharing... Ga nooit met een taxi mee en staar u niet blind op de prijzen, want je krijgt ze echt niet mee.
Bedelaars. De bedelaars bevinden zich meestal in de Rincon de Loix wijk omdat daar het minste politie aanwezig is. Sommige doen alsof ze mank lopen (en geloof mij, ze kunnen héél goed acteren) of proberen met kinderen zielig genoeg te lijken om u geld te doen geven. Ga hier nooit op in! Haast alle zwervers zitten in een criminele bende en gebruiken de bedelarij om bij te verdienen naast hun gewone zakkenrollerij. Geld geven aan bedelaars betekend ook dat je de bedelarij in stand houdt! Als je iets wil doen voor mensen, geef dan geld aan liefdadigheidsinstellingen, maar nooit aan deze malafide zwervers!
Drankverkopers op het strand. Ja, het ziet er zo lekker uit, die enorme beker sangria vol fruit en ijs die men onder je neus steekt op het strand... maar blijf er toch maar af. Ook dit wordt meestal door dezelfde criminelen gedaan. Het maatschappelijk probleem met het aankopen van zo'n sangria is dat men een praktijk steunt die echt vervelend is (na enkele uren ben je hun aandachttrekkerij en geroep echt wel beu!) en die de plaatselijke horeca ondermijnt. Het probleem voor jezelf is dat deze sangria stiekem wordt gemaakt in vuile inhammen en stegen met zeer bedenkelijk fruit en ijs en sangria uit kartonnen dozen die heel de dag in een wagen staan in de blakende zon. Hou je centjes voor de -vele malen lekkere- sangria in één van de vele terrassen op de dijk!
Zakkenrollerij Net als in de meeste steden ter wereld ontsnapt ook Benidorm niet aan de zakkenrollers. Het gebeurt natuurlijk voornamelijk op drukke plaatsen en dan vooral op de markt. De Pueblo markt op zondag is het speelterrein van zakkenrollers. Hoe vaak ik ook waarschuw, de verhalen zijn steeds hetzelfde. Hou je handtas dus altijd gesloten op de markt. Draag bij voorkeur een tas met een rits (en met de ritssluiting naar voor). Steek ook uw portemonnee liefst niet in je achterzak. Zelf heb ik een handig lederen zakje waar net mijn bankkaarten in passen. Deze koop je in de winkels... en op de markt. Uw geld kan je wat opvouwen en er mee insteken en het zakje steek je in uw voorzak. Ik heb er zelfs een riempje aan dat ik aan de lus van mijn broek vast maak. Ook mijn fotocamera steekt in een heuptas en het koordje voor rond je pols knoop ik stevig vast aan een lus van mijn broek. Dit klinkt vast heel paranoia, maar ik ben dan ook nooit en nergens (en ik heb een groot stuk van de  wereldsteden gezien) bestolen. Ga je terrassen, zet dan ook nooit je handtas zomaar naast je. Men gritst het weg voor je het beseft. Een eenvoudige truc is om de riem van je handtas onder de poot van je stoel te steken. Neem ze ook mee telkens je naar toilet gaat of laat ze bewaken door iemand anders.
Het spreekt ook voor zich nooit teveel geld mee te nemen. Overal in Benidorm vindt je ATM geldmachines om cash af te halen en tegenwoordig betaal je overal gelijk met de kaart. Loop dus nooit met veel cash geld in uw handen: Je hebt het gewoon niet nodig!
Diefstal in hotelkamers Ik heb het nog nooit meegemaakt en ik vertrouw de poetsdames in Benidorm echt wel, maar toch wordt het aangeraden om steeds het kluisje op de kamer te gebruiken voor cash geld en uw waardevolle spullen. Het zijn trouwens niet enkel de poetsdames die toegang kunnen hebben tot uw kamer. Inbrekers geraken snel binnen in hotelkamers en vaak staan ramen naar het terras open of sluiten niet goed af en daar maken inbrekers gebruik van. Neem ook niet teveel waardevol mee op reis. Moet je echt die gouden collier en uw diamanten verlovingsring meenemen? Neem in ieder geval deze spullen niet mee naar het strand of naar het uitgaansleven 's nachts.
Er zijn riemen speciaal ontworpen om er geld in te verbergen. Ook al beginnen dieven dit type riem te kennen, toch blijft het een goede bescherming van je geld, want je moet de riem al uit doen om er het geld uit te krijgen.
Malafide verkopers Voornamelijk op de markt, maar je komt deze listige wolven soms ook tegen in de stad. Je koopt bijvoorbeeld een handtas en ze steken een kleiner exemplaar in een zak. Of je vraagt een prijs en aan de kassa rekenen ze een andere prijs. In restaurants vraag je een menu en moet je uiteindelijk meer betalen dan aangeprijst. Een beetje assertiviteit is voldoende om deze mensen aan te pakken. In reguliere winkels of restaurants kan je in het allerlaatste geval vragen achter een klachtenformulier of Hojas de Reclamaciones. Elke zaak moet dit verplicht hebben én voorleggen als je erachter vraagt. Doe dit natuurlijk alleen als je zeker bent van je gelijk, want het kost wat moeite om in te vullen. Meer info in het aparte artikel: klachtenformulier of hojas de reclamaciones.
Ik moet ook melding maken van de camera-scam, hoewel die niet vaak voorkomt. In het kort werkt ze als volgt: Een vriendelijke man lokt je in een winkel waar je een toestel (vaak camera of laptop of smartphone) voor een belachelijke prijs kan kopen. Men lokt je verder in de winkel, doet je betalen en praat uiteindelijk zolang op je in, tot je een véél te duur exemplaar koopt. Deze scam bestaat omdat ze de vriendelijkheid van de toerist uitbuit. Wees dus assertief en geloof nooit in veel te goedkope spullen. Bij twijfel moet je altijd zeggen dat je erover zal denken en later terug komt (of geef ze het excuus dat je geen kaarten of genoeg geld bij hebt-zonder je geld te laten zien!). Blijven ze aandringen, dan weet je dat je moet maken dat je wegkomt. Dreig desnoods met de politie te bellen als je niet meteen buiten mag. De voornaamste bedriegers bevinden zich in aan de Av. de Mediterraneo en Av Ametlla de mar. Ze hebben altijd kleine elektro-zaken die meestal door Indiërs worden uitgebaat. Sla deze zaken gewoon over en ga naar echte keten-elektro-winkels zoals de bekende "Tien 21".
Nep artikelen heb je natuurlijk ook genoeg in Benidorm. Vooral op de markt slaat men met Gucci en Armani rond je oren. Ga er vanuit dat alle merken op de markt en bij de louche verkopers nep zijn. Ook simpele dingen zoals goedkope CASIO horloges en sportschoenen zijn haast altijd nep. Als zulke spullen ver onder de richtprijs zitten: dan is het NEP.
Kijk tevens ook uit naar bedrog van je eigen reisorganisatie of hotel. Ze rekenen vaak voor excursies of toegangstickets een belachelijk hoge prijs! Best is om je op voorhand te informeren over de toegangsprijzen en andere mogelijkheden. In de stad zijn ook kiosken en winkeltjes waar je tickets kan kopen, ga er een paar af en informeer naar hun prijzen, zo kun je een veel betere prijs vinden voor hetzelfde ticket! Vaak zullen reisorganisaties ook zeggen dat je er met openbaar vervoer niet geraakt (zoals bv Guadalest). Dit is helemaal niet waar! De meeste plekken, en zeker de toeristische, zijn gemakkelijk te doen met de bus of de tram. Je moet helemaal geen 30 EUR betalen voor een ingelegde bus van de reisorganisatie! Voor de meest objectieve informatie kan je best naar een bureau voor toeristische informatie (zoals aan het eind van het Levante strand aan de oude stad).
Kijk ook uit voor de zogenaamde free excursions of blanket trips. Deze excursies worden gratis aangeboden, maar houden een verplichte tussenstop in een louche winkel. In het beste geval is er een lichte dwang om iets aan te kopen, in het slechtste geval wordt je haast verplicht veel te dure spullen te kopen vooraleer de echte excursie begint. Ik moet ook wel zeggen dat er in Benidorm reisorganisaties zijn die een blanket trip aanbieden waar er haast geen dwang is om iets aan te schaffen. Vraag na in een toeristisch informatie of bij bv lokale mensen.
Voor het kopen van gouden sieraden of edelstenen kan je best Spanje overslaan. Er circuleert natuurlijk veel nep en al ga je naar een echte juwelier, dan heb je vaak minder goede kwaliteit goud dan in de Benelux. Dus enkel voor de kenners.

Uitgaansbuurt Hoewel ik héél graag uit ga in Benidorm en ik er nog NOOIT problemen heb gehad, is het toch raadzaam om voorzichtig te blijven. Het spreekt voor zich dat je natuurlijk wel mag drinken, maar ik zie vaak mensen stomdronken helemaal alleen over straat waggelen en dat is jammer genoeg vaak vragen om problemen. De bars in Benidorm hebben vaak agressieve portiers. Enerzijds begrijpelijk gezien de problemen die groepen (vrijgezellen bv) mannen soms veroorzaken. Maar anderzijds zijn deze mannen tegen iedereen heel kortaf en dulden ze weinig tegenspraak. Ga ook nooit tegen deze mensen in!!! Het zijn beroepsvechters en met een fluitsignaal staan ze er met een klein leger (de buitenwippers van naburige bars). Over het algemeen ben ik er tevreden van omdat ze amokmakers effectief buiten houden, maar ik heb ze ook al een jonge gast op de straatstenen zien werpen omdat deze op een stoel stond te dansen en toen hij daarop werd gewezen antwoordde de dronken jongen nogal stoer. Het leek een jongeman die geen vlieg zou kwaad doen, maar gewoon door de alcohol wat 'te' los was geworden. Geniet dus van uw pint, dans en maak plezier, maar als de buitenwippers u iets vragen, doe dat dan zonder verpinken! En dat lukt vaak beter als je niet teveel gedronken hebt.... Zorg in het beste geval bij een zat feestje dat er iemand BOB speelt om de boel een beetje mee in het oog te houden.
's Avonds lopen er ook wat individuën rond de uitgaansbuurt die drugs voorstellen of prostituee's. Ga hier uiteraard nooit op in. In de toiletten van de grote bars staan meestal zwarten. Ze staan er om te poetsen maar in theorie doen ze gewoon opdringerig met nep-parfum en helpen ze bij het handen wassen. Laat u niet chanteren om te veel te geven. Een fooi is in mijn ogen niet vereist als de toiletten vuil zijn en ik geef ze in dat geval (de meeste gevallen) ook niets. Pooiers zijn al fel geminderd, maar blijven hardnekkig bestaan. Ze lokken je vaak naar binnen met promo's, maar eens je binnen stapt, kom je haast altijd in een lege bar en tellen de promo's plots niet meer. Daar sta je dan met een dure cocktail in een lege bar... Ga gewoon niet op de pooiers in en als een bar je niet aanstaat, wandel dan gewoon buiten zonder te bestellen (want de ober zal je onderscheppen aan de inkom).

Een beetje gezond verstand hanteren bij het uitgaan en er zal je niets overkomen. Deze problemen bevinden zich dan ook enkel in de drukke uitgaansbuurt in Rincon de Loix en niet de oude stad waar je in alle gemak een terrasje kan doen.

De zakkenrollers en criminelen in benidorm zijn meestal snel te herkennen. Het zijn zeer vaak de beruchte Oostblokzigeuners. Men mag mij scheef aankijken voor deze baldadige uitspraak, maar wie slechts een week in Benidorm heeft verbleven, zal dit kunnen beamen. Het lijkt slechts één familie en op Facebook zijn al hun hoofden al honderd keer gepasseerd. De ene moment zijn het "manke" bedelaars, de andere moment verkopen ze sangria op het strand, 's nachts zijn het prostituees die in donkere straten eenzame mannen aanklampen en op de markt zijn het zakenrollers en pea-men. Het spreekt voor zich dus extra waakzaamheid te bewaren als je de bekende gezichten ziet.

Ben je toch slachtoffer van een diefstal, een misdaad of van geweld, dan moet je dit altijd aangeven in een SATE bureau. Er bevindt zich een SATE aan de oude stad net op het eind van het Levante strand en binnenkort één aan Morgan's Tavern op het kruispunt van Calle Gerona en Calle derramador.

Benidorm is zowat de veiligste bestemming waar ik ooit ben geweest; maar dat is geen reden om alle achterdocht te laten vallen!

Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Diefstal van baggage
Lees ook: Klachtenformulier / hoja de reclamaciones
Lees ook: Markten in Benidorm
Lees ook: SATE Servicio de Atencion al Turista Extranjero

Geen opmerkingen:

Een reactie posten