Verslag patroonsfeesten Benidorm 2012

Zoals ik had beloofd, een uitgebreid verslag van de Festes Patronals Benidorm 2012.

We kwamen zaterdag in de ochtend toe en we konden al meteen vertrekken naar het eerste vuurwerk van een lange reeks. Wie deze patroonsfeesten nog niet heeft meegemaakt, zal zeker opschrikken van het vuurwerk. In Benidorm maken ze vooral gebruik van knalvuurwerk dat oorverdovend ontploft in de lucht. De kerk, de massa mensen, de sfeer en de blauwe hemel, het was een mooi begin van de vakantie.

Jammer genoeg moesten we na die zaterdag de zon gedurende de meeste feestdagen missen en vanaf zondagmiddag begon het tevens te regenen. Hoewel de activiteiten in een enkel geval werden afgelast (één mascletta omwille van de toegenomen wind), gingen de meesten gewoon door. De regen zette echter een kleine domper op de feestvreugde. De Penyas (lokale feestgroepen in elke wijk) vierden nog duchtig feest, maar meer binnenin hun garages, cafés en clublokalen. Op feestavonden waar het normaal over de koppen lopen is in de oude straten van Benidorm, daar was het nu door de regenval haast verlaten. De bommetjes, luide muziek en slingers van de Penyas konden daar niets aan veranderen.


De stoet echter op woensdag was weer bijzonder spectaculair. Een niet nader te tellen aantal wagens drongen zich een weg doorheen de smalle straatjes. Een massa volk kwam opdagen om de prachtig versierde wagens te zien met daarop enthousiaste snoepgooiers. Ook het laatste vuurwerk, dat meteen na de stoet begon, tartte dit jaar alle verbeelding. Een wonderlijk spektakel waarvan je de magie moeilijk kan ervaren op een youtube-filmpje.

Wat me ook bij bleef, was het spektakel in de stieren-arena. Jonge mannen toonden hun lef door jonge stieren uit te dagen en op tijd weg te springen alvorens de stier toesloeg. Stieren raken niet gewond in deze spannende activiteit, ter opluchting van sommige toeristen die liever geen echt stierenvechten zien, maar nu wel de kans hadden om de Toros Bravos te aanschouwen.

Een bijzonder leuke avond was zondagavond. We zijn eerst gaan kijken in de kerk naar het prachtige gezang en vervolgens zijn we naar het "Plaza del Ayuntamiento" (gemeenteplein) geweest om te kijken naar het wereldrecord "GIN TONIC". Een hele avond gratis Gin Tonic in een feesttent met een DJ en veel ambiance.  We hebben gedanst tot in de vroege uurtjes.
Fancy Dress party tot laat in de nacht

Donderdag was het "Fancy dress party" in de uitgaanswijk en hebben de Engelse toeristen laten zien dat ze ook een feest kunnen bouwen. Haast iedereen was verkleed in de gekste kostuums. De weergoden deden mee en gaven een stralend zonnetje. Het was tot 's nachts druk in alle danscafé's, pubs en showbars.

Ook de kermis, die 's avonds steeds gezellig druk was, was één van onze favoriete plekjes tijdens de feesten. Kermisattracties voor zowel durvers als voor de kinderen en tientallen kramen met lokale lekkernijen.

Kortom: ondanks dat het slechte weer af en toe wat roet in het eten gooide, was het spektakel er niet minder om. Oneindig veel vuurwerk is op enkele dagen in de lucht geschoten en feestneuzen konden hun hart ophalen bij de vele concerten en fuiven die werden georganiseerd. Een onmisbaar en memorabel feest voor de inwoners van Benidorm én de vele toeristen.

Hieronder een filmpje van het finale-vuurwerk en van de dagelijkse mascleta in Av. del Mediteranneo.
Lees ook: Verslag Patroonsfeesten 2015
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Benidorm Fiestas 2012
Lees ook: Verslag Moros y Cristianos festival te Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten