Buñol - La Tomatina

Buñol is een typisch Valenciaans dorpje in het binnenland. Het dorpje heeft leuke schaduwrijke steegjes, een mooi kerkje met een blauwe koepel en de resten van een kasteeltje. Je kan er een middagje rond wandelen door de lomerrijke straatjes, maar ook niet veel langer. Het dorpje op zich steekt niet uit boven de honderden dorpjes in de streek van Valencia en zou de autorit vanuit Benidorm en eventuele overnachting niet waard zijn zonder zijn wereldbekend festival 'La Tomatina'.

Na een uurtje tomaten gooien...
Iedereen zal de beelden al eens gezien hebben op de televisie. Duizenden mensen die elkaar bestoken met tomaten. De witte huizen krijgen een rode laag en de straat is bedekt met tomatenpuree. Men ziet niets anders dan tomatengooiende Spanjaarden, bedekt met rode smurrie. Nieuwe vrachtwagens rijden af en aan, om de oorlogszuchtige bende te voorzien van munitie, onder de vorm van rijpe tomaten...

La Tomatina kan met recht het grootste voedselgevecht ter wereld genoemd worden. Meer dan 40 000 enthousiaste Spanjaarden en toeristen gooien op één uur tijd maar liefst 130 ton tomaten! Het startsignaal, een kanonschot, luidt de tomatengekte in en men mag gedurende één uur frustraties kwijt raken. Wel vraagt men de tomaten in je hand te pletten alvorens te gooien, dit om verwondingen te vermijden.

La Tomatina is steeds de laatste woensdag van augustus om 11u. Buñol is het best te bereiken met de auto. In Buñol vindt je niet veel hotels en zeker geen vrije bedden eind augustus. De feesten van de lokale patroonheilige duren heel de week rondom La Tomatina. Draag kleding die kapot mag of nadien weggegooid kan worden. Dit feest is niet geschikt voor kinderen of ouderen aangezien het enorm druk wordt in de hoofdstraat en de sfeer tijdens het gevecht nogal intens kan worden.

Buñol ligt op 165 kilometer rijden van Benidorm, je bent dus ruim twee uurtjes onderweg. Maar voor wie wel houdt van een kick of een goed voedselgevecht is het een niet te missen kans! Ga je mee smijten, doe dan je duikbril op, zo bescherm je de ogen tegen het tomatensap.

La Tomatina in Buñol is een echte buitenkans voor wie in Benidorm verblijft eind augustus. Het is even rijden, maar ik beloof je dat je nooit meer een tomaat kan zien, zonder te grijnzen!

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: eten en drinken in Benidorm
Lees ook: Omgeving van Benidorm