Uw reis zelf plannen en boeken!

 Dit is het tweede deel van één artikel. Het is in twee delen opgesplitst om de leesbaarheid te bevorderen. Klik hier voor deel 1.

In het vorige artikel heb ik besproken in welke omstandigheden het interessant is om uw reis zelf samen te stellen en te boeken. In dit artikel ga ik rechtstreeks over naar de praktijk. Wat heb je nodig; een pc met internetverbinding, uw creditcard met kaartlezer, een memoblaadje met een pen en een goede tas koffie.

Een logo geeft aan dat je 'privé' surft
bv. dit logo bij de Chrome browser.
Vooraleer je begint: Open een verborgen internetpagina op uw browser:
- Internet Explorer: druk je op het tandwiel rechts bovenaan, daarna op beveiliging en dan 'Inprivate Navigatie'. Je kan ook gewoon de toetsencombinatie ctrl+shift+p gebruiken.
- Google Chrome: Klik op het Chrome-menu eveneens in de rechterbovenhoek en selecteer 'Nieuw Incognitovenster'.
- Firefox: In het Tools menu vindt u 'nieuw privévenster'.

Het is namelijk zo dat wanneer u een bestemming of hotel opzoekt, dit sporen nalaat in een gewone browser. 'Toevallig' zal de volgende keer dat je die tickets of het hotel opzoekt de prijzen gestegen zijn. De websites 'onthouden' dat je naar Benidorm wil gaan rond die datum en zal die informatie misbruiken en de prijzen duurder maken. Dit is geen mythe, het is spijtig genoeg de realiteit. Reizen opzoeken doe je dus best altijd in een 'private browser'.

1 Bestemming(en)

Neem uw besluit naar welke bestemming(en) je gaat. Bij exotische bestemmingen zou ik eerst raadplegen of er een visum vereist is, hoeveel deze kost en waar je deze kan verkrijgen. Meestal krijg je een bezoekersvisum op de luchthaven van aankomst, maar soms moet je deze al op voorhand gekocht hebben. Zo bijvoorbeeld moet je voor een reis naar China vanuit België tweemaal naar Brussel. Eerste maal om een visum aan te vragen en tweede maal om hem te gaan halen en te betalen (+80 EUR!). Kijk ook goed of de bestemming veilig genoeg is en of je bepaalde inentingen moet krijgen.

Bij meerdere bestemmingen moet je even kijken of deze dicht genoeg bij elkaar liggen en dat er een (betaalbare) verbinding bestaat tussen beide bestemmingen.

Kijk dan wat je op uw bestemmingen allemaal wil doen. Lees (reis)boeken, zoek op het internet (bv tripadvisor) en op fora wat er allemaal te bezoeken en te doen is op uw bestemming(en). Wees niet te snel of te laks hierin. Geloof mij, wie goed doorzoekt, vindt pareltjes van activiteiten, ruïnes, stadjes... die niet door de grote hoop toeristen worden gevonden. Dit worden achteraf meestal de hoogtepunten van uw reis! Maak dus goed je 'huiswerk'. Ik neem ook altijd een kijkje op Google Maps, een schat van informatie over uw bestemming(en). Een boekje van de Lonely Planet of Trotter is zeker een goede aankoop, al was het maar omwille van de achtergrondinformatie van het land én de kaarten van de steden! Kijk in de winkel eerst of uw bestemming(en) goed aan bod komen in het boekje. Wees ook niet te streng, je hoeft zeker niet alles gezien te hebben uit de regio. Al is een waterval nog zo hoog of idyllisch, ik heb er al genoeg gezien in mijn leven... De grote toeristische highlights vallen nogal vaak tegen wegens drukte of omdat je er teveel van verwachtte. Toch zijn het niet voor niets de 'highlights', ga bv niet naar Peking zonder de Grote Muur (Mutianyu) te zien of naar Jordanïe zonder Petra te zien, dat moet je gewoon van uw bucketlist afvinken als je er bent.

2 Data

Liggen de datums al vast of zijn ze variabel? Het is het beste dat uw vakantieperiode iets langer is dan uw geplande vakantie, sommige dagen zijn namelijk veel goedkoper dan andere bij het boeken van uw vliegtickets. Wie slechts een week verlof heeft en moet vertrekken op een bepaalde dag en aankomen op een andere vastgelegde dag, die heeft veel minder kans om goedkope vliegtickets te vinden. Logisch. Ook belangrijk als je meerdere bestemmingen neemt, is om te kijken hoe lang je op iedere bestemming wilt blijven. Zorg dat je uw lijst ruïnes, steden, natuurschoon...dat je wilde zien kan afwerken, maar voorzie ook dagen dat er niets moet. Vooral in de steden is een dagje vrij heel handig om wat te shoppen/te rusten/te mengen onder de locals. Ook krijg je vaak op uw bestemming nog een tip of een aanrader, met een extra dagje kan je alsnog die activiteit of bezienswaardigheid gaan doen.

Gebruik een kalender of maak er zelf één van alle dagen van uw reis. Het klinkt misschien weinig aanlokkelijk om een plan op te maken van een vakantie, maar dit is de beste manier om er het meeste uit te krijgen. Wie een strandvakantie neemt en niet van plan is om iets te bezoeken, hoeft dit misschien niet, maar alle andere personen raad ik het wel aan. Ook is het gemakkelijk om te zien hoeveel nachten hotel je nodig hebt en welke data het vliegtuig zal aankomen of vertrekken, mensen (ondergetekende ook) kunnen zich hier vaak in vergissen als ze dit niet opschrijven. Schrijf op de kalender uw bestemming(en), aankomsttijden, overnachtingen en bezienswaardigheden. Zelden kun je twee dingen op een dag bezoeken (of het ligt vlak naast elkaar) dus prop die agenda niet vol tot op de uren. Eén bezienswaardigheid per dag en/of een avondbezoek aan de stad waar je overnacht is al druk genoeg (vooral als je naar een warm/heet land gaat).

 Als je uw data ongeveer hebt vastliggen, moet je eens kijken naar de gemiddelde temperaturen van uw bestemming(en) in de maand dat jij er zal zijn. Is het er misschien regenseizoen? Dan kan je best uw reis al vergeten, dagenlang in de regen stappen is niet goed voor uw humeur (ik spreek uit ervaring). Is het er misschien té warm, té koud? Zijn de wegen er misschien ontoegankelijk door regenval, erosie, sneeuw?
Laat je ook niet te snel afschrikken! De seizoenen met het beste weer, is vaak het hoogseizoen van het toerisme. Dat kan afbreuk doen aan de schoonheid van een locatie. Hoe indrukwekkend ook een bezienswaardigheid is, ze worden meestal overspoelt door toeristen en dat doet wel degelijk veel afbreuk aan de beleving. Extra vroeg komen kan natuurlijk helpen, maar wie in het laagseizoen ergens zit, heeft de bezienswaardigheid vaak voor hem alleen. Maar zoals gezegd, boek niet in het regenseizoen als je een hekel hebt aan het minste drupje regen.

Visum (optioneel)

Bij sommige landen die naar een dictatuur neigen is het raadzaam eerst uw visum te regelen alvorens te beginnen met uw vliegtickets te boeken. Om onverklaarbare redenen kan uw visum namelijk geweigerd worden, en dan sta je daar. Dit zal niet vaak gebeuren, voornamelijk in bepaalde landen met politieke problemen of strenge regimes (bv Tibet-China)

3 Vliegtickets

Vlieg je vanaf Brussel, Charleroi, Schiphol, Eindhoven... Ik bijvoorbeeld ga met de trein naar de luchthaven, dus ik beperk me tot Brussel of -als het financieel écht een groot verschil maakt- Schiphol (treintickets kunnen ook veel kosten, zeker naar het buitenland). Ook de luchthaven van je bestemming kan verschil geven in de prijs. Een grotere luchthaven heeft vaak een goedkoper tarief. Vaak is het gewoon niet mogelijk om naar kleinere luchthavens te vliegen.
Ga naar de verschillende websites om vliegtickets te boeken (connections, tix...) en zoek maar uit. Als je datums wat flexibel zijn, kun je bij de meeste websites voor vliegtickets het vakje +-3 dagen aanvinken. De tickets kunnen namelijk van dag tot dag grote verschillen tonen in prijs. Let bij het kiezen ook op de overstappen. Bij vluchten naar Spanje zou je geen overstap mogen nemen, maar bij verre vluchten kunnen de goedkopere tickets wel 2 overstappen tellen. Als je moet overstappen, kijk dan ook hoe lang de transfertijd duurt. Ik heb zo eens 8 uur in transfer gezeten en dit is echt lang wachten. Dan kan een iets duurder ticket een serieuze tijdswinst geven! Kijk dus steeds naar de reisduur van de vlucht en vergelijk de goedkopere tickets met de duurdere.
De vliegmaatschappijen zijn ook niet allemaal hetzelfde. Het verschil zit hem in de staat van de vliegtuigen, de beenruimte, het eten en drinken aan boord, of je een eigen entertainment-scherm hebt of niet. Voor korte vluchten maakt het allemaal weinig uit, maar wie 8 uur of langer op een vliegtuig zit, is een persoonlijk scherm waarop je films kan zien, toch geen overbodige luxe. Een beetje opzoekwerk toont de betere maatschappijen. De beste maatschappijen voor lange vluchten zijn oa Etihad en Qatar airways.

Waar je eveneens rekening mee moet houden is de vertrek -en aankomsttijd. Als je vast hangt aan de trein en je moet om 6 uur 's ochtends vertrekken, zul je moeten overnachten op de luchthaven, want de treinen rijden niet heel de nacht door in België. Ook zul je moeten kijken wat de lokale tijd is bij aankomst. Stel, je komt aan op een luchthaven om 2 uur 's nachts. Dan zul je ofwel een veel te dure taxi moeten nemen, ofwel een aantal uur moeten slapen op een stoeltje in de luchthaven tot het openbaar vervoer begint te rijden...
Allemaal dingen om rekening mee te houden als je vliegtickets boekt. De iets duurdere vliegtickets hebben vaak ook de betere vertrek -en aankomsttijden...
Meer heb je niet nodig om eraan
te beginnen.




Bij internationale vluchten moet je ook rekening houden met de lokale tijd. Dit kan een dag later of vroeger worden afhankelijk naar waar je reist.
Waar je bij korte vluchten ook rekening mee moet houden is de bagage. Bij de goedkoopste (Ryanair, Vueling...) mag je enkel handbagage meenemen. Sommige laten koffers toe tot 15 kilogram en andere dan weer tot 23 kilogram. Voor een lang verblijf is 23 kilogram raadzaam. Bij de goedkope kan je vaak wel voor bijkomende betaling een koffer meenemen, dit kun je op hun website uitzoeken.
Voor korte vluchten moet je er rekening mee houden dat je eten mee neemt. Bij een chartervlucht van een reisbureau zit er meestal eten op het vliegtuig bij in de prijs, zelfs voor korte vluchten van 2 uur (zoals naar Alicante). Bij zelf geboekte vluchten zit bij de vluchten binnen Europa meestal geen eten. Je kan wel iets kopen op het vliegtuig, maar dit zijn woekerprijzen! Dus als je hongerig zou worden, neem zelf iets te eten mee op het vliegtuig. Drinken mag natuurlijk niet omwille van de veiligheidsnormen. Bij internationale vluchten zit het eten en drinken er steeds bij.
Stel, je wil eerst een week naar Valencia en daarna een week naar Alicante. Logischerwijs boek je een enkeltje naar Valencia en een enkeltje vanuit Alicante terug naar huis. Wat valt op? Dit is vaak veel duurder dan wanneer je een retourticket naar Alicante neemt. Vergelijk ook hier de prijzen tussen een retour en een enkeltje en zoek uit of je uw vakantie niet kunt eindigen op de plek waar je de vakantie startte.

Vliegtickets boeken is als een loterij. Er zijn geen indicaties dat de prijs goedkoper of duurder gaat worden. Je kan bv. even afwachten om dan tot frustratie te merken dat de prijs van uw ticket 100 euro in de hoogte is geschoten. Er zijn geen pasklare antwoorden. Zoek online naar de gemiddelde prijs van een ticket naar een bepaalde bestemming en probeer onder die prijs iets te vinden. Wie op tijd begint te plannen, kan de prijzen dagelijks gaan checken en afwachten tot ze eventueel goedkoper worden. Wacht echter nooit te lang, want zoals gezegd, kan het ook plots stijgen.

Vliegtickets gevonden? Overloop dan deze checklist:

- Vluchturen niet te lang? Niet teveel overstappen? Duurt transfer niet te lang?
- Vertrek -en aankomsturen/datum OK?
- Heb je aansluiting met het openbaar vervoer of taxibussen op de luchthaven van aankomst tot aan het hotel of centrum van de stad?
- Mag je voldoende bagage meenemen?
- Annulatieverzekering nodig?

Een gouden tip: Heb je op een zoekwebsites voor vliegtickets een goedkoop ticket gevonden? Ga dan naar de website van de luchtvaartmaatschappij zelf en boek het ticket op hun website, dit is vaak nog een tiental euro's goedkoper!

NOG NIET BOEKEN! Schrijf de tickets, de maatschappij en de prijzen netjes op en ga naar de volgende stap.

4 Hotels zoeken

Hotels zoeken is zowat de leukste stap in het proces, maar ook diegene waar je het meeste bij twijfelt. Hotels vinden en prijzen vergelijken doe je op de bekende kanalen (Booking.com, trivago, expedia...), maar ook forums en zelfs reisboeken zoals Lonely Planet kunnen goede, verborgen tips geven.
De websites hebben zelf scores voor de hotels, maar voor zekerheid kun je reviewwebsites raadplegen zoals ZOOVER en Tripadvisor. De scores zijn vaak bedriegelijk. Een hostel dat 88% krijgt is niet zo goed als een resorthotel in de Caraïben met dezelfde score. De scores zijn gebaseerd op het verwachtingspatroon van de bezoeker. Zo kan een 3 sterrenhotel met een score van 75% in de verste verte niet tippen aan een 5 sterrenhotel met score 72%. Je mag geen appelen met peren vergelijken. Zo zat ik in Nepal in een waarlijk krot (mieren overal,het bad was over heel de bodem gescheurd, airco vol schimmel) dat verrassend genoeg een "certificate of excellence" had op tripadvisor. Achteraf bleek het inderdaad n
og één van de betere hostels in Kathmandu (maar toch niet wat ik ervan verwachtte).
Wat verwacht je van het verblijf? Een betaalbare, propere slaapplaats, een luxeresort, een lokaal  kleinschalig hotelletje? Lees vooral ook de commentaren en probeer hierin het gemiddelde te vinden (té lovende commentaren en haatreacties wegfilteren).
Bij een hotelkeuze is naast de kwaliteit van het hotel ook de ligging belangrijk. Hier is het ook belangrijk wat voor reis je verlangt. Bij citytrips is het belangrijker om midden in het centrum te zitten, bij doorreishotels voor 1 nacht kun je best een hotel iets dichter bij het (bus)station nemen en bij strandvakanties neem je natuurlijk uw hotel dicht bij het strand én eventueel in een levendige buurt met terrasjes en winkeltjes. Locatie is dus heel belangrijk als je uw voeten wil sparen.
Hier is het dus van belang een balans te vinden tussen prijs, locatie en kwaliteit van het hotel.

Wil je het maximale uit uw reis krijgen, is het belangrijk dat je wat toekomstplannen maakt. Wat wil je tijdens uw reis bezoeken of doen? Wil je ruïnes bezoeken in de buurt? Wil je een aantal musea bekijken? Wil je naar een winkelcentrum? Kijk op het internet of in reisgidsen wat er allemaal in de buurt te doen is en schrijf op wat je hiervan wil doen. Op die manier kun je uitrekenen hoeveel dagen je op een bepaalde bestemming wil zitten. Reken best toch een dagje meer dan gepland, want verwacht altijd de Wet van Murphy (wat fout kan gaan, zal fout gaan). Je bent tenslotte ook op vakantie en een dagje doelloos rondkuieren in een stad kan vaak tot de aangenaamste verrassingen leiden. Hou natuurlijk rekening met feestdagen en sluitingsdagen bij het uitstippelen van uw programma.

Hotel(s) gevonden? Probeer dit hotel persoonlijk aan te spreken. Vaak hebben ze een eigen website, een email-adres of telefoonnummer. Als je het hotel persoonlijk contacteert heb je vaak een betere prijs en/of een promotie. Let wel op! Soms krijg je via booking.com (of andere boekingswebsites) bij het hotel het recht om gratis te annuleren tot de dag voor aankomst. Dit recht heb je vaak niet als je per email of op de website van het hotel boekt.

Nog niet boeken, alles opschrijven en doorgaan naar de volgende stap.

5 details invullen en controleren

Nu moet je even de puzzelstukjes verder in elkaar steken. Neem je het openbaar vervoer? Controleer de uren nogmaals en ga uit van een doemscenario (bv vliegtuig heeft een paar uur vertraging). Zijn er goedkope hotelletjes in de buurt van de luchthaven van aankomst? Schrijf ze voor de zekerheid ook op.
Schrijf ook volledig neer wat de reis ongeveer zal kosten en maak de kosten baten analyse tegenover eventuele pakket -of groepsreizen. Bij reizen naar Spanje zullen deze prijzen niet erg uitéénlopen. Bij verre exotische of avontuurlijke reizen kom je niet zelden onder de helft van de prijs van de touroperators!

6 Boeken!

Alles gecheckt, dubbel gecheckt en na laten kijken door partner/vrienden? Begin dan maar met alles te boeken en te betalen!

U opent eerst verschillende tabbladen, uw vliegtickets zoek je opnieuw op en dan uw hotels. Is alles nog hetzelfde gebleven (prijs en beschikbaarheid)? Dan boek je eerst uw vliegtickets en vlak daarna uw hotels. Wees niet te snel of te onvoorzichtig bij online betalingen en hou er je hoofd bij!

 7 Printen

Alles geboekt? Print dan alles af. Hier ook is het beter op zeker te spelen. Print alle informatie van uw vliegtickets af, niet enkel de boekingsnummer. Ook van uw hotels en eventueel van het openbaar vervoer print je best alle informatie af. Neem ook de 'kalender' waar uw daguitstappen en hotels op staan. Steek dit allemaal in een plastieken mapje of farde en dit moet mee in uw handbagage. Zo heb je steeds alles bij de hand. Ook aan te raden zijn kopies van uw paspoort en visum, uw inentingenkaartje(s) en de informatie van uw reisverzekeraar (als u slechts de verzekering van uw mutualiteit neemt, krijg je vaak zo'n kaartje, het is belangrijk dat je dit bij u houdt.)

De reis is geboekt, het lijkt veel werk, maar het valt zeker wel mee hoor. Maak u niet teveel zorgen dat er iets misloopt. De kans dat er iets fout gaat bestaat, maar meestal is het niet zo ernstig dat je er achteraf niet om kan lachen. Blijf ook steeds in het achterhoofd houden hoeveel geld je wint door het zelf te doen én dat het je vakantie is, dus wat er gebeurt, blijven lachen. Ikzelf ben al in absurde omstandigheden, avonturen en hotels beland, maar nooit heb ik hier achteraf spijt van gehad. Waar wacht je dus nog op om die reis zelf te boeken?

Lees ook: Deel 1 Waarom zou je uw reis zelf plannen en boeken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten