Eten en drinken

Van een snelle fish&Chips of een hamburger met frieten naar een uitgebreid Tapa-menu of een heerlijke slowcoocked Paëlla. In Benidorm kan je zowel goedkoop "vreten" als gastronomisch genieten. Wie de heerlijke Spaanse keuken wil proeven, kan kiezen uit klasse-restaurants met een topkeuken tot die zeer kleine barretjes waar de moeder des huizes haar recepten maakt zoals ze het altijd gekend heeft. Zulke rijkdom aan keuzes en smaken vind je nergens als in Benidorm! 

Bijna alles is goedkoper in Benidorm, dit geldt ook voor restaurants. Aan eetgelegenheden is er in Benidorm geen gebrek en door die keuzevrijheid en de harde concurrentie blijft de prijs van uiteten gaan zeer laag naar onze normen. Men kan in Benidorm typisch Spaans eten, maar men heeft er ook keuze genoeg van restaurants met internationale keuken. Het is in Benidorm niet moeilijk om een Italiaans/ Engels/ Nederlands/ Chinees/ Grieks restaurant te vinden.

Tapas vind je bij de vleet in het 'tapas steegje' in de oude stad van Benidorm (calle Santo Domingo). Er is een verschil tussen tapa en racion. Een tapa is een kleine hap, een racion is een grotere portie. Vaak worden tapas aangeboden in een menu waar een fles wijn bij in zit. Voor minder dan een tientje is de kleine honger (en de grote dorst) vaak gestild.

begin van het 'tapas steegje'
Ook om de dorst te laven zit je goed in Benidorm, want op café gaan is goedkoper dan in de Nederlanden. Zo hebben veel café's een pintje bier met heerlijke tapas voor 1,5 euro. Als je prijsbewust bent, doe je er goed aan om eerst de prijslijst te doornemen en de specials (vaak op krijtbordjes of degelijke) te bekijken. Zo kan je spotgoedkoop uit eten en uitgaan! Vaak hebben de kroegen ook een 'happy hour', dit houdt in dat er een bepaald uur sommige dranken goedkoper zijn of dat je twee drankjes krijgt voor de prijs van één.

Om teleurstellingen te vermijden kan je ook kijken waar veel mensen zitten, de bezoekers van Benidorm zijn in het algemeen kritisch en prijsbewust, dus dit zijn meestal de betere restaurants. Je vindt in Benidorm onvermijdelijk ook de ketenrestaurants. Zo heb je een Burger King, een Kentucky Fried Chicken en een Macdonalds. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten...

Voor een echte ervaring kan je gaan eten in Benidorm Palace waar je een prachtige show kan zien tijdens het eten. Ook mooi is het Castillo Conde de Alfaz; je waant je in de middeleeuwen, want je eet met uw handen terwijl ridders tornooien uitvechten in een overdekte arena.

Voor een snelle hap heb je in Benidorm veel mogelijkheden. Zo kan je op verschillende plaatsen een stuk pizza kopen in een kraampje. Heel populair zijn de wafelverkopers van 'manneken pis'. Een aanrader voor een snelle hap in de middag is de Belgische Bakker op de Calle Gerona. Goede koffie, overheerlijke 'Croque Monsieurs' en broodjes. Voor de zoetebekken heb je snoepwinkeltjes, granita en ijskraampjes. Ijsjes zijn over het algemeen wel veel duurder dan dat we in de Benelux gewoon zijn.

Churros met warme chocolade
Wil je een typisch streekeigen product proeven, zoek dan naar 'Turron de Alicante'. Deze harde Nougat wordt in Spanje vooral in de winterperiode gegeten. Een variant is de Turron de Jijona, een zachte, mierzoete lekkernij!
Tarta de Benidorm is nog zo'n typisch streekgerecht. Het is een taartgebak met schilfers amandelen en dadels. Je kan de taarten kopen in de supermarkten, bij de kraampjes van 'Manneken pis' en enkele cafetaria's in de stad bieden ze ook aan. Je hebt grote taarten of de kleine 'proevertjes'.
Nog iets heel streekgebonden is de Churros con chocolate. De churros kun je kopen op markten en kan je bestellen in sommige bars/ restaurants. De beste churros vind je bij Valor. Valor is een chocolatier uit Villajoyosa, maar ze hebben een restaurant in Benidorm.
Uiteraard kunnen ze in Benidorm en elders heerlijke Paëlla maken, maar wie echt gek is op het rijstgerecht, moet eens met een huurwagen of vanuit Valencia met de fiets of OV naar "El Palmar". Dit is de bakermat van de Paëlla. Je dineert er tussen de rijstvelden en alle ingrediënten zijn er kraakvers van het veld. Tevens kan je er heel goedkope menu's vinden.

Er is de eeuwige discussie en mij wordt de vraag ook vaak gesteld: Neem je All-in, half pension, of doe je alles zelf.
Wel, ik moet nog steeds teleurstellen, daar is geen eenduidig antwoord op, dat ligt volledig in jouw handen. U zal moeten uitmaken of het prijsverschil loont of niet. Zit u graag vaak in het hotel, of ga je liever rondhangen in de oude stad. Bezoek je graag restaurants? Ben je een kieskeurige eter? Ben je voorstander van Buffet-eten?
Ikzelf neem het liefst een half pension. 's ochtends stevig ontbijten, 's middags durven we een tapas gaan eten, of een toetje uit de Belgische Bakker, en dan 's avonds terug in het hotel (alhoewel we ook weleens gaan uiteten). Ik vind het een last om 's middags naar het hotel terug te moeten om te eten, maar even goed vind ik het ook een last om iedere keer een restaurant te moeten zoeken. Dus voor persoonlijk is een half pension een goede formule! En zo moet u zelf ook ondervinden wat u het beste past.

U zal in elk geval geen honger lijden in Benidorm. Het is een geweldige stad met honderden restaurants naar elk budget en smaak.

smakelijk!


Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Hotels en appartementen
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Tarta de Benidorm proeven
Lees ook: Omgeving van Benidorm / Algemeen
Lees ook: Bezoek aan El Palmar - Thuishaven van de Paëlla
Lees ook: Lekkere Tapas in Benidorm
Lees ook: Valor Churros en Chocolade
Lees ook: Turron zoeken in Jijona

Uitgaan in Benidorm

In de jaren '80 had Benidorm een reputatie van het grootste uitgangsleven van de Costa's. Deze reputatie is Benidorm kwijtgespeeld doorheen de jaren. Ondanks dat de stad bekend staat als een oord voor oudere mensen, is het qua uitgangsleven helemaal niet anders dan 20-30 jaar geleden! Jongeren die Benidorm bezoeken kunnen alleen maar oordelen dat het uitgangsleven hier veel uitgebreider en gevarieerder is dan pakweg Lloret del Mar of Chersonissos.

De promenade om 3u 's ochtends
Het leuke aan Benidorm is dat het een nachtleven heeft met voor iedereen wat wils. Er zijn megadiscotheken aan de rand van de stad, en je hebt de kleinere discotheken, pubs met livemuziek, comedy-shows, bruine kroegen, tientallen cabaretshows en vooral showpubs waar je gratis optredens kan zien van top entertainers. Benidorm heeft een overaanbod van imitators en heeft als enige stad ter wereld zelfs een imitator van een imitator!

Bekende showpubs en Cabarets in Benidorm zijn Pancho's pub, Rockerfellas, Sinatras, jailrock, Tommy's, Buddies, Malibu.
Ook Rock & Roll-kroegen met live-muziek zoals Daytona Rock Bar, en Ierse pubs als Scruffy Murphys en The Shamrock.
Eigenlijk zijn er teveel Cafés, bars en pubs om op te noemen.

De shows beginnen al rond 20u met meestal kindvriendelijk entertainment. Rond 21-22u beginnen de hypnotiseurs, goochelaars en imitators en tegen middernacht komt er al meer volwassen entertainment. 's Nachts dan om 2-3u zijn er in sommige bars echte erotische shows te zien. De entertainment is vaak van hoog niveau en sommige entertainers moet je gewoon gezien hebben; Meatloaf Tribute, Gary the comedy hypnotist, Lionel Richie tribute, Sticky Vicky, Pablo Bloom... zijn enkele namen die je nooit meer zal vergeten eens je hun optreden gezien hebt!
Wil je weten wie waar optreedt? Deze link geeft een handig overzicht: https://www.benidormseriously.com/whats-on-in-benidorm-tonight/

Uitgaan is veel goedkoper dan in Nederland en België en als je echt prijsbewust bent, neem je de 'happy hours' mee. Let op dat prijzen in populaire pubs met live-acts en livemuziek duurder zijn dan in de cafetaria-achtige Spaanse kroegen. Er is ook een groot aanbod aan Vlaamse en Nederlandse kroegen, ideaal om sociaal contacten te leggen!
Naast kroegen en cabarets zijn er ook veel Bingopaleizen, casino's en speelhallen te vinden.
Het is best veilig om uit te gaan in Benidorm, ook 's nachts rijdt er heel veel politie door de straten en de grotere zaken hebben buitenwippers. In de zomermaanden heb je vaak wel proppers die de straten afschuimen, maar ze zijn meestal niet té opdringerig.

Uitgaansbuurt
De grootste discotheken vind je op de av. de la Comunidad Valencia. Daar heb je onder andere de Ku discotheek, de KM Discotheek en Penelope's. Dit zijn de mega-discotheken met verschillende verdiepingen en dansvloeren, lounge-ruimtes, openluchtfeesten, zwembaden... Vooral in de zomer spelen er grote, internationaal geroemde DJ's. De inkomprijs varieert, maar kan oplopen tot wel 25 EUR. Ook de drank is veel duurder dan in Benidorm zelf.

Ook in verband met festivals en evenementen hoeft Benidorm niet onder te doen tegenover grootsteden. Een hoogtepunt is het "Low cost festival". Dit festival heeft zijn naam niet gestolen; de inkom, het eten en drinken en camping zijn spotgoedkoop. Toch biedt het festival een line-up dat niet hoeft onder te doen voor de duurste festivals en een sfeer die ongeëvenaard is. Het festival trekt veel jongeren vanuit heel Europa naar Benidorm en die blijven uiteraard voor en na het festival in Benidorm hangen. Wie kaarten wil, moet wel heel vroeg beginnen plannen, ook de hotelkamers zijn rond die periode steevast een half jaar op voorhand volgeboekt.
Ook op het gebied van concerten waan je jezelf eerder in een grootstad dan in een toeristenresort: geregeld komen er grote namen naar Benidorm om er een concert te geven. In 2016 speelde David Guetta de boel plat en in 2017 kwam Luis Fonsi zijn zomerhit "Despacito" brengen. Hou de kalender in elk geval goed in het oog als je weet wanneer je op vakantie gaat. Het kan best zijn dat je favoriete artiest/zanger er ook bij is!

Je hoeft niet meteen de drukte op te zoeken. Voor een gezellig terrasje 's avonds kan je op de dijk een rustige bar zoeken of wandel naar de oude stad waar 's avonds een gezellige terrasjes-cultuur leeft. Voornamelijk de Spaanse inwoners en toeristen hangen in de oude stad rond en keuvelen tot 's nachts op de gezellige terrassen. Hier geen techno muziek of drukdoenerij. In dit deel van de stad vind je goedkope cocktails, sangria en pintjes in een emmer met ijs... Ook dat heeft zijn charme!

Als je niet van uitgaan houdt, hoef je niet weg te blijven. De uitgaansbuurt is gecentreerd rond een aantal straten, dus zoek gewoon een hotel uit dat niet in die buurt ligt. Vooral hotels in de buurt van het Poniente strand liggen zeer rustig en als je niet zeker bent; vraag aan uw reisagent én zoek de hotels op via beoordelingssites op het internet!
Benidorm bij nacht is steeds gezellig druk. Iedereen laat zich 's nachts verleiden door de neonlichtjes, de muziek, de verschillende acts en de glitter en glamour!

Lees ook: Benidorm city
Lees ook: What's on guide - alle informatie over gratis entertainment
Lees ook: Eten en drinken
Lees ook: Een avond uit in Benidorm
Lees ook: Bioscopen / cinema's in Benidorm
Lees ook: Benidorm fiestas
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Bingo spelen in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Vrijgezellenfeest Stag and Hen parties
Lees ook: Feestzomer 2016 met David Guetta en het "Low Cost festival"
Lees ook: Concert Luis Fonsi "Despacito"

weer in Benidorm

Benidorm wordt volledig omringd door een bergketen en heeft hierdoor een heel ander klimaat dan andere Spaanse bestemmingen. Waar vaak de winter hard kan toeslaan in andere Spaanse bestemmingen, geniet men in Benidorm vaak van heel stabiel weer. Er is wel degelijk sprake van een microklimaat in Benidorm. De hoge bergen rond Benidorm houden koude wind, wolken en neerslag tegen, waardoor Benidorm geniet van één van de droogste en zachtste klimaten van de bestemmingen aan de Middellandse Zee. Benidorm heeft gemiddeld 325 dagen zon en zelfs in de winter tot 6 uur per dag zonneschijn.
In de zomer stijgt het kwik vaak tot een 35 graden, maar benauwd als in het binnenland wordt het er nooit. Zelfs in de winter geniet men doorgaans van een 17 graden. De dagtemperaturen komen haast nooit onder de 12 graden. Begrijpelijk dus dat Benidorm een mooie plek is om te overwinteren. Men kan de winters in Benidorm haast voorstellen als een langgerekte lente in de Benelux (met toch ook af en toe grillen, maar voornamelijk zacht en zonnig).
Het microklimaat zorgt voor droge, aangename zomers en milde winters waarin men nog volop kan genieten van de zon. De W.H.O. (world health organization) heeft het klimaat erkend als één van de beste ter wereld. De gezonde luchtkwaliteit heeft een positief effect op ouderen en mensen met last van allergieën, astma, reuma, artritis... .
Kortom, ook in de winter of op deprimerende herfstmaanden is Benidorm een ideale vakantiebestemming.

Lees ook: Benidorm city
Lees ook: Benidorm in februari (Benidorm in de winter)
Lees ook: hotels en appartementen
Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: omgeving van Benidorm / Algemeen

Voor meer informatie over het klimaat van Benidorm, surf je best naar: http://www.klimaatinfo.nl/spanje/benidorm.htm

Winkelen in Benidorm

Voor goedkoop winkelen moet je in Benidorm zijn. Shoenen, kleding, shirts, handtassen, souvenirs en lederwaren worden aan dumpingprijzen verkocht. Ikzelf ben al op veel plaatsen aan de Spaanse, Tunesische en Turkse kust geweest, maar haast nergens vind je betere prijzen dan in Benidorm.

winkelcentrum
De vaste winkeltjes in Benidorm worden voornamelijk uitgebaat door spanjaarden en chinezen en het overaanbod van dezelfde producten drijft de prijs naar beneden. Naast deze typische winkeltjes die strandspullen, kleding, juwelen en gadgets verkopen, heb je ook grote speelgoedwinkels, winkels met lederwaren, gewone kledingwinkels, winkels waar ze spelletjes verkopen, wapenwinkels... noem maar op. Let wel op, ook in Benidorm circuleren veel nepartikelen.

Er zijn overal in Benidorm leuke winkeltjes, maar de algemene tendens is dat je de 'betere' boetiekjes in de buurt achter oud Benidorm vindt. De straatjes ruwweg tussen Calle Rufaza en Av. Rei Jaume I bieden de meest originele winkeltjes. Ook in de Av. de Mediterraneo zijn er enkele bijzondere winkeltjes (tussen het grotendeels 'chinese' aanbod). Jongeren denken vaak dat er in Benidorm enkel kledij wordt verkocht voor een ouder publiek. Ik moet bekennen dat er veel oubollige kledingwinkels zijn, maar veel kenners weten enkele goede winkeltjes voor een wat jonger publiek. Ga bijvoorbeeld eens kijken in LEFT in Calle de Thomas Ortuno, die zeer scherp geprijsde kledij verkoopt voor een jonger publiek. Ook in de Calle Rufaza vindt je enkele 'hippe' kledingwinkels.

Wie nog meer in echte Spaanse boetiekjes een uniek stuk wil kopen, kan ook met de tram naar Alicante. Stap af aan de laatste halte "Luceros". De wijk Centro, ruwweg tussen Av. Alfonso X El Sabio, de Av. Oscar Espla, de wandelpromenade aan het water en de oude stad, is een uitgestrekt winkelparadijs. In de grotendeels autoluwe straten vindt je honderdtallen originele kleine winkeltjes en enkele grote ketens. Er zijn ook twee winkelcentra in Alicante (waaronder 1 outlet) voor bij slecht weer.

Een andere bijzondere plaats om te winkelen is Altea. Dit kunstenaarsdorpje richt zich voornamelijk naar de creatieve en kunstminnende mensen die gerust iets meer betalen voor een uniek stuk. Dit gaat van juwelen tot binnenhuisdecoratie tot kleding. De oude stad in Altea is moeilijker toegankelijk. Het zijn wat trappen en de straatjes lopen 'steil' op een heuveltje. Wie graag wat alternatieve winkels ziet, is zeker in Altea op zijn plaats!

Voor wie herkenbare merken wil kopen, kan in het winkelcentrum 'La Marina' terecht. Dit winkelcentrum ligt in Benidorm, maar verder weg van het centrum in de buurt van la Cala. Men kan vanuit het centrum de bus nemen. Men vindt er winkels van H&M, Celio, Esprit, Zara... . Er is een apart artikel over dit winkelcentrum gemaakt.

De markt in Benidorm is enorm groot en men verkoopt er een varieteit aan spullen tegen wederom zeer lage prijzen. Wel opletten hier, want sommige verkopers kunnen wel heel opdringerig worden. De meeste spullen zijn weinig verschillend van wat je in Benidorm vindt, maar gelukkig zijn er ook heel originele kraampjes bij. Er zijn ook kramen waar kleding lukraak door elkaar op de tafels ligt. Ook al ontkent de verkoper: dit zijn tweedehandskledij met vaak een dubieus verleden. Maar wie zoekt die vindt, en voor de prijzen (Ik heb er gezien voor 1 EUR per stuk, maar normaal 3 EUR per stuk) kan je nergens anders kleding kopen!

Winkelen in Benidorm is zeer aangenaam in autoluwe straten, in winkelcentra, op de gezellige markt of op brede voetpaden. Wie naar Benidorm reist, kan beter wat plaats over laten in de koffers!

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: La Marina Shopping Center
Lees ook: Alicante
Lees ook: Outlet Shopping Center te Alicante "The Outlet Stores"
Lees ook: Alternatieve winkeltjes van Altea (foto's)
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Markten in Benidorm

Benidorm City

Onderaan deze post een aantal sfeerfoto's van Benidorm!

Benidorm, love it or hate it... . De stad is een mierennest van toeristen, goedkope souvenir -en kledingwinkels en Engelse pubs. In de middag worden de straten rond het strand overspoelt door al die bleke toeristen met hun strandspullen, in de avond en 's nachts leven de straten in de uitgaansbuurt. Vaak schrikken deze denkbeelden de mensen af. Ze willen liever iets authentieks en rustiek dan de toeristenval die Benidorm lijkt te zijn. Toch ga ik u proberen te overtuigen van de stad Benidorm, zonder hierbij te verbloemen, zoals veel te vaak gebeurd op andere websites of in brochures.

Wie houdt van een ingeslapen kustdorpje moet niet in Benidorm zijn. Zelfs het oude gedeelte van Benidorm stikt van de kroegen, restaurants en winkeltjes. Het is er logischer wijs niet zo rustig als men in de brochures of reclameartikels laat uitschijnen. Vooral 's avonds kan het claustrofobisch druk worden in de hoofdstraatjes van oud Benidorm, want de winkels en restaurants blijven er tot heel laat open. Toch heeft het oudste gedeelte van Benidorm nog zijn charme. Het oude kerkje bovenaan de klippen, de smalle gangen met hun witgekalkte huisjes waaraan gietijzeren balkonnetjes sieren, het kasteelpleintje met zijn felblauwe en witte kleuren...
En voor wie echt graag ingeslapen dorpjes gaat bezoeken, is Benidorm de meest geschikte basis. Vanuit Benidorm kan je met de tram heel de kust af tot aan Alicante en Denia en alle drukke en minder drukke dorpen daartussen. Met een huurauto (of de sportievelingen met een huurfiets) kun je het natuur-rijke, heuvelachtige achterland bezoeken met zijn typische dorpen en steden waar men nog geen toerist gezien heeft! Dus ook voor de authenticiteitszoeker is er heel wat te ontdekken.

Men noemt Benidorm vaak Beni York. Benidorm stikt inderdaad van de wolkenkrabbers en hoge appartementsblokken. Wist u trouwens dat Benidorm van heel de wereld de meeste wolkenkrabbers per inwoner heeft? Vooral aan het Levantestrand lijkt de skyline van Benidorm meer op deze van Manhattan. Toch ervaar ik dit niet als een nadeel, maar vind ik het eerder fascinerend. Op vergezichten lijkt benidorm een aaneenschakeling van hoge constructies, maar in de straten zelf valt dit amper op. De lanen zijn breed en mooi aangeplant, rond elke toren is voldoende plaats voor tuinen en zwembaden en in het centrum van Benidorm is een mooi park met grote opengetrokken ruimtes. Het stratenplan van Benidorm is niet doorheen de jaren chaotisch gegroeid als in andere steden, maar was opgebouwd met een duidelijke visie door een echte genie, de burgemeester Pedro Zaragoza Orts. Deze man veranderde Benidorm begin jaren '50 van een stil vissersdorpje naar de bekendste vakantiebestemming in Europa. Zo bracht hij stromend water naar de stad en liet hij toe dat toeristen in bikini mochten zonnebaden (een regel die op weinig bijval mocht rekenen in de rest van Spanje). Hij tekende het plan van Benidorm met oog op de toekomst, zo voorzag hij brede, rechte lanen voor het toenemende verkeer en bedacht dat rond ieder hotel genoeg groen moest blijven. Onder andere door de visie van Pedro Zaragoza is Benidorm dus geen aaneenschakeling van grijze gebouwen, maar een groene metropool.

Benidorm is ook meer dan gewoon een vakantieresort. Het is ook een echte stad met een stedelijk, kosmopolitisch gevoel. Er zijn verschillende wijken met hun eigen winkelstraten en publiek. Zo vindt je in de toeristische wijk Rincon de Loix vooral fastfood en continentaals eten, terwijl het winkelaanbod zeer goedkope buitenlandse import is. De oude stad daarentegen is vooral tapas en toeristische winkels. De Spaanse wijk daarachter heeft enkele parels van boetiekjes en typische Spaanse restaurants.... Je vindt invloeden van alle bezoekers, MAAR zeker ook nog heel typisch Spaanse wijken met hun typische eetgelegenheden en winkeltjes.
Zoals het in een grote stad hoort (en vergis je niet, dat is Benidorm zeker!) zijn er ook vaak kermissen, markten en evenementen.
De verscheidene evenementen maken het voor de bewoner als voor de bezoeker nog boeiender. Niet enkel historisch/cultureel zoals de beroemde Benidorm Fiestas en de Moros y Cristianos, maar ook een heus festival met bekende bands genaamd "Low Cost-festival", en verscheidene marktjes zoals een Middeleeuwse markt en een kerstmarkt... Ook zet Benidorm zich hard in voor conventie-toerisme. Zo vindt er jaarlijks o.a. een enorme Tattoo conventie plaats.

Benidorm bezoeken is ook een statement. Op het eerste zicht zou men het niet zeggen; maar Benidorm is zowat één van de meest ecologische vakanties die men kan nemen (tenminste in de vakanties naar het buitenland). Het is niet ver vliegen en je gaat en mass naar dezelfde plek. Je (ver)stoort er geen plaatselijke economieën of gemeenschappen. Benidorm is één van de oudste toeristische plekken en daar heeft het zijn infrastructuur door "trial and error" aan aangepast. De waterhuishouding, energiebeheer, het natuurbeheer, afvalbeheer, bewaren van cultureel immaterieel erfgoed, openbaar vervoer, verkeersbeperking, onderhoud van de stranden en het schoonhouden van de zee. Het zijn allemaal projecten waar Benidorm een geweldige expertise in heeft opgewerkt door jarenlang vallen en opstaan. De stad Benidorm is op ecologisch gebied een parel en haast een utopie: Een zeer compacte, maar groene stad met een verrassend groen en onaangetast achterland! Een groene vakantie is niet rondtrekken in Thaïland of een 'ecofarm' in Nicaragua. Neen, een verantwoorde, groene vakantie is gewoon naar Benidorm trekken!


Het contrast van Benidorm als een metropool van woontorens en hotels tegen zijn ruwe, natuur-rijke achterland is even fascinerend als het aanschouwen van een spanjaard die een siësta nemen onder een palmboom vlak naast een lawaaierige speelhal. Benidorm bestaat uit contrasten. Het is tegelijk één groot resort, gecreëerd voor het faciliteren van toeristen, maar het is ook een stad op zich, levendig en vol hardnekkig overblijvende tradities. Mensen die kleine dorpjes willen opzoeken kijken vaak misprijzend naar Benidorm, ze noemen het een zielloze stad, nep. Ik kan deze mensen gerust zeggen dat er veel meer ziel in Benidorm zit, dan men zou vermoeden. Het is net die rijkheid aan contrasten en culturen, die allemaal harmonisch naast elkaar (en door elkaar) leven en vakantie genieten dat Benidorm zo bijzonder maakt. Het is historisch gezien zowat de voorloper voor massatoerisme van Europa en tot op vandaag nog steeds de koploper! Benidorm blijft aan de leiding wat betreft de meest loyale toeristen (Benidorm kent de hoogste graad van terugkerende toeristen ter wereld!) en daar is een reden voor! Iedereen, jong en oud, arm en rijk, gezondheidsfreaks en dronkenlappen, cultuurminnend en fans van de Meatloaf-imitator, vindt er zijn plekje, zijn/haar Benidorm om van te houden. Dus veeg niet te snel Benidorm aan de kant als die marginale stad van het toerisme!

Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Costa Blanca / Algemeen
Lees ook: Actueel nieuws Benidorm
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Musea in Benidorm
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: Benidorm, 10 redenen om er niet heen te gaan... 
Lees ook: Spanje bijna goedkoopste bestemming ter wereld!
Lees ook: Geschiedenis van Benidorm: foto's Oud Benidorm
Lees ook: Gay Benidorm
Lees ook: Spa & Wellness in Benidorm
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Bioscopen / Cinema's in Benidorm

Hieronder nog enkele sfeerfoto's van Benidorm en omstreken:


De iconische pilaren op Plaza Castell
de 3 kilometer lange wandeldijk vol bars en restaurants
aan het Levante strand.

Een wat ruige golfslag op een zonovergoten Mal Pas strand.

Alle stranden hebben een "blauwe vlag certificaat", wat een zeer hoog
keurmerk is voor veiligheid, netheid, ecologie en faliciteiten op de stranden.

Adembenemende trektochten die je vanuit de stad kan ondernemen!

Samen, met een ijsje, de zonsondergang bekijken vanaf een rustig pleintje

Vanuit een toren heb je vaak boeiende stadsgezichten.

Het Duivenfonteintje is een geliefde plek om rond te hangen. Je kan
op het pleintje duiven-vriendelijk voer kopen.

Parque de Elche is altijd een drukke wandelpromenade, zeker na
zonsondergang komen de Spaanse pensionados in nette kledij
heen en weer flaneren.

In de oude stad zijn er veel terrasjes en tapasbars waar je goedkoop
traditionele gerechten kan proeven!

De straten van Benidorm zijn verrassend groen en hebben steeds brede,
gemakkelijk toegankelijke voetpaden.

De wekelijkse markten zijn altijd een drukke bedoeling.
Liefhebbers kunnen hier goede koopjes doen!

De moderne wandeldijk van het Poniente strand is al vaker in de prijzen
gevallen op architectuurwedstrijden.

De meer lokale markt in de buurt van het tramstation is rustiger en
verkoopt groenten/fruit/artisanale snacks van eigen bodem.

Alle stranden in Benidorm zijn gericht op het Zuiden en zijn dus tot in de
avonduren 'zonovergoten'. En van alle stranden kijk je uit op dat
iconische onbewoonde eiland.


Met een huurauto ben je op enkele tientallen kilometers in honderden,
bijzondere, slaperige dorpen, zoals hier de oude stad JIJONA, bekend van de
heerlijke lekkernij Turron.


Ook Alicante is snel bereikbaar vanuit Benidorm. Het is een walhalla
voor shoppers en liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Benidorm, een metropool.

De bijzondere architectuur en stedenbouw geeft een veel
gevarieerder beleving dan de "blauwglas"-rechthoekige torens
in de meeste steden....

Benidorm is in de eerste plaats ook een levendige gemeenschap die hun
tradities -met veel feestgedruis- in leven houdt!

In de oude stad is er meestal wel iets te doen.

Het plaza de Castell is een pleintje met straatmuzikanten, kunstenaars
en romantisch kuierende koppeltjes bij zonsondergang
Artistiek, hip chiq, bohemian... allemaal kernwoorden voor Altea. Het
charmante, stille vissersdorpje ligt vlak naast Benidorm en vormt een
ideale uitstap voor de alternatieve toerist.Tradities worden in ere gehouden en vaak zie je de inwoners in
traditionele klederdracht paraderen en religieuze feesten vieren.

Ook de toeristen feesten er lustig op los in de uitgaansbuurt van Benidorm.
De Engelsen komen vaak verkleed en zorgen altijd voor een
hilarisch avondje uit.

Een grappig beeld van een verkleed koppeltje tijdens de 'Fancy dress Party'
in november.

Wie 's avonds rust zoekt, kan in de oude stad een terrasje doen.
wie 's avonds graag feest, moet in de uitgaansbuurt zijn!

Plaza del Castell met het onbewoonde Pauweneiland

Een half verlaten winkelcentrum in Benidorm. Er zijn wel meer van
die fascinerende plekjes doorheen de stad.

De oude stad is autovrij en er heerst altijd een gezellige drukte

Het kleine strandje van Mal Pas is geliefd bij de gezinnen omwille
van de zacht glooiende bodem in het water en de enkele toegang
(waardoor uw bengel niet verloren kan lopen)
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Costa Blanca / Algemeen
Lees ook: Actueel nieuws Benidorm
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: Benidorm, 10 redenen om er niet heen te gaan... 
Lees ook: Spanje bijna goedkoopste bestemming ter wereld!
Lees ook: Geschiedenis van Benidorm: foto's Oud Benidorm
Lees ook: Gay Benidorm
Lees ook: Spa & Wellness in Benidorm
Lees ook: Benidorm in februari (Benidorm in de winter)
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Bioscopen / Cinema's in Benidorm

Stranden van Benidorm

De grote publiekstrekker en trots van Benidorm zijn natuurlijk zijn goudgele stranden. Deze prachtige stranden zijn niet alleen indrukwekkend lang (6km!), maar blinken ook uit in kwaliteit. Zo zijn de stranden bekroond met de Blauwe Vlag, die onder andere wijst op netheid en veiligheid en de kwaliteit van het zand. Dat laatste zit wel goed, want Benidorm heeft het fijnste zand van heel Spanje en omstreken! Lang gaat er een hardnekkig gerucht rond dat Benidorm zijn zand uit Marokko laat invoeren, maar dit is een uit de hand gelopen grap van een reisorganisator; het zand van Benidorm is 100 procent natuurlijk, Benidorm is zelfs een exporteur van zijn hoog kwaliteitszand!
Benidorm telt verschillende stranden met voor ieder wat wils:

Levante: Het meest bekende strand van Benidorm. In de volksmond ook wel het 'Engelse strand' genaamd, omdat de Spanjaarden liever naar het Poniente strand gaan en het Levante strand vooral bezocht wordt door buitenlandse toeristen. Dit is het favoriete strand van mensen die van een gezellige drukte houden. Duizenden zonnekloppers bezoeken het strand dagelijks. Het is een hele prestatie dat iedere ochtend het strand er opnieuw piekfijn bij ligt. Aan het Levante strand is een autoluwe promenade met bars, restaurants en winkels met strandartikelen. Het Levante strand is om te zien en gezien te worden. Ook voor wie graag aan watersport doet, biedt dit strand de meeste faciliteiten zoals de kabelwaterski. Voor de kinderen zijn er leuke speeltuigen en in het water drijft een vlot waarop een badmeester staat.
Mal Pas strand

Mal Pas: Het kleinste strandje in het hart van Benidorm. Het strand ligt tussen de klippen van oud Benidorm en het jachthaventje. Velen vinden dit het mooiste strandje omwille van zijn ligging nabij het oude gedeelte van Benidorm. Het strand is kindvriendelijk met een betrekkelijk kalme zee en jaren geleden zijn de scherpe rotsgedeelten bijgewerkt zodat de kinderen hier veilig op kunnen spelen. Het is een minder populair strand als Levante net omdat het zo klein is.

Poniente: Het enorme strand Poniente wordt vaak 'het Spaanse strand' genaamd omdat hier vooral Spanjaarden liggen. De grote internationale hotels bevinden zich meer aan het Levante strand terwijl de appartementen en kleinschalige hotels vooral in de buurt van het Poniente strand te vinden zijn. Het Poniente strand is ook duidelijk minder druk bezocht. Wie van ruimte en stilte houdt, zoekt dus best dit strand op. Ook wie zien heeft in strandsporten doet best dit strand aan. Hier heb je de ruimte en faciliteiten om te volleyballen, voetballen, frisbeeën, vliegeren...

La Cala (de Finestrat): Achter de 'Mont Benidorm' (de heuvel achter het Poniente-strand) bevindt zich La Cala de Finestrat. Het is een wijk die zowat op zichzelf staat, met verschillende leuke winkeltjes, bars en restaurants. Vooral de toeristen die wat meer rust wensen, komen hier aan hun trekken. Het strandje is niet heel groot en in het zomerseizoen is er daarom wat drukte. Brochures en reisorganisaties beweren vaak dat La Cala dicht bij Benidorm Centrum ligt, ideaal voor uit te gaan en te winkelen. Dit is niet waar. La Cala ligt op minimum 4 kilometer afstand van het Centrum en 5-6 km van de uitgaansbuurt. Wel rijdt er een bus van La Cala de Finestrat naar Benidorm Centrum (1,30 EUR) en kost een taxi naar het centrum maar 10 euro. Dichtbij La Cala, verdoken tussen de heuvels ligt het nudistenstrand.

Rincon de Conil: Dit is het naaktstrand van Benidorm. Er zijn nog een aantal naaktstranden in de Costa Blanca, maar dit is veruit het populairste. De naturisten op dit strand zijn heel gesteld op de rust en de natuur. Neem dus steeds je afval mee en maak er niet teveel lawaai! Het kleine strandje ligt zeer idyllisch tussen de heuvels, er zijn hier echter geen voorzieningen of redders. Het publiek op de meeste naaktstranden is overwegend mannelijk. Je geraakt er door het wandelpad over de heuvels te volgen vanuit 'La Cala de Finestrat' of je neemt de weg naar Villajoyosa en je slaat links af bij het grote Casino.

Ti Ximo: Deze inhammen zijn voor de toeristen die een voorkeur hebben voor een klein strandje omgeven door natuur. Vanuit Rincon de Loix kun je gemakkelijk en snel wandelen naar dit paradijselijk strandje. Je kan er ligbedden huren, maar het is er bijzonder rustig. Er zijn verder geen voorzieningen, dus neem voldoende water en eten mee. Je kan vanuit de inhammen ook gaan snorkelen langst de klippen. Dit strand is niet ideaal voor personen met kinderen, want hoewel dit niet staat aangegeven als naaktstrand, lopen er veel toeristen gewoon naakt rond. Er gaat onder de toeristen de misvatting dat dit een officieel naaktstrand is, dit is niet waar, doch naakt wordt gedoogd... 

Handige tips en weetjes
-De meeste bezoekers uit Nederland en Vlaanderen beperken zich tot het Levante strand en klagen dan vaak over de drukte. Probeer de andere stranden ook eens, ze liggen niet zo ver uiteen en vaak zijn ze de wandeling meer dan waard.
-Nooit zonnecrème/zonnebrandolie vergeten. Eénmaal verbranden kan de rest van uw vakantiedagen verpesten!
-Ligbedden en parasols kan je huren op het strand. De kostprijs is 4 EUR voor een volledige dag. Hou zeker je bonnetje bij, want binnen enkele uren staan ze er opnieuw. Echter het zand van Benidorm is zo zacht, dat je slechts een badhanddoek nodig hebt om comfortabel te zonnen!
-Watersporters kunnen in Benidorm helemaal los gaan, want er bestaat geen grotere variatie in activiteiten te vinden. Zo heb je onder andere: Kabelwaterski, Jetski, kanovaren, bananenboot, snorkelen, duiken, parasailing, windsurfen...  Dit allemaal aan een aantrekkelijke prijs.
-Het jachthaventje tussen het strand van Mal Pas en Poniente is de uitgelezen plaats voor een rustige wandeling over de pier, hier zie je iedere dag lokale vissers en hongerige zwerfkatjes en lijk je even te vergeten dat je in de hoofdstad van het massatoerisme zit.
-Iedere nacht worden de promenades langst de stranden Poniente en Levante prachtig verlicht. Zeer gezellig om 's avonds nog wat te kuieren of een terrasje te doen.
-Ook kan ik aanraden om eens een dag erop uit te trekken en een naburige badplaats te bezoeken. De stranden van Villajoyosa, Alicante, Altea, Calpe... hebben allemaal hun eigen karakteristieken en het loont de moeite om na een bezoekje aan het dorp/de stad uw handdoek neer te leggen op het goudgele strand en naar Spaanse traditie een siësta te nemen onder de altijd aanwezige zon!

Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Benidorm city
Lees ook: Eten en drinken
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Omgeving van Benidorm / Algemeen
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Duiken aan de Costa Blanca en Benidorm
Lees ook: Tijdslijn Levante-strand 
Lees ook: Kabelwaterski in Benidorm
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: LIVE WEBCAMS op de stranden van Benidorm